mats coverMats Staub – ARTIST IN RESIDENCE – INSPIRACIJA BEOGRAD

Posle četri uspešna gostovanja umetnika iz Švedske, Francuske, Austrije, Bosne i Hercegovine i Nemačke, artist in residence program Kulturnog centra Grad, pod nazivom Inspiracija Beograd, ugostiće švajcarskog umetnika Matsa Stauba. Od 20. jula do 20. avgusta on će raditi na projektu „21“ , a kroz brojne susrete i intervjue sa našim sugradjanima sakupljaće materijal koji se odnosi na trenutak kada su napunili 21 godinu.
Mats Staub je rođen 1972. godine u Bernu. Živi i radi u Bazelu i Cirihu, kao i mestima u kojima se odvijaju njegovi dugoročni projekti. Studirao je teatar, novinarstvo i religiju u Bernu, Frajburgu i Berlinu. Od 1996. do 2001. godine je radio kao novinar za različite publikacije, a u periodu od 2002. do 2004. godine kao dramski savetnik u Nojmarkt teatru u Cirihu. Od 2004. godine razvija sopstvene umetničke projekte na raskršću teatra i izložbe, novinarstva i nauke. – izvor: http://matsstaub.com
Mats Staub u projektu „21“ sakuplja individualna sećanja različitih ljudi koja se odnose na momenat u kom su postali odrasli i napunili 21 godinu. Radi se o periodu između 1938. i 2011. godine. Sve ove priče su o 21. godini života, prikazuju zajednička iskustva celih generacija, ali su često pune posebnih situacija i iskustava koji nas, bez obzira na to koliko zapravo imamo godina, pretvaraju u odrasle ljude i neočekivano nas primoravaju da odrastemo. „21“ predstavlja portrete naratora kao slušalaca u formi video instalacije. Naratori su snimani dok slušaju snimak sopstvenih sećanja po prvi put. – izvor: http://matsstaub.com
Kulturni centar Grad poziva sve zainteresovane koji bi želeli da se uključe u projekat švajcarskog umetnika (a imaju najmanje 21. godinu) da se prijave za učešće slanjem maila na: [email protected]. Rok za prijave je 7. jul 2013. godine.
Kulturni Front i Kulturni centar Grad su u junu 2012. godine pokrenuli svoj program gostovanja umetnika (Artist in Residence ) pod nazivom „INSPIRACIJA BEOGRAD“ (INSPIRATION BELGRADE) koji je ujedno postao prvi takav program iz Srbije u Resartist, svetskoj mreži AiR programa. Do sada je četvoro umetnika gostovalo u okviru ovog projekta: Jakob Dalgren, umetnik iz Švedske, Jozef Klajndinst, austrijski pisac, nemački kamerman i reditelj, Niklas Rid Midlton, i multimedijalna umetnica iz Francuske, Marianne Maric.
Program je otvoren za goste umetnike čija se profesionalna interesovanja kreću u oblastima: likovna umetnost, primenjena umetnost, dizajn, fotografija, književnost, novinarstvo, istorija umetnosti, sociologija, muzika i kulinarstvo. Boravak u okviru programa „INSPIRACIJA BEOGRAD“može biti od 2 do 8 nedelja.

Povezana vest:  U subotu ispred MIJ treće druženje sa Fićom