bratislav petrovic mij (2)Izložba „Carski darovi“ produžena do 22. septembra

Zbog velikog interesovanja publike, izložba „Carski darovi“ u Muzeju istorije Jugoslavije biće produžena do 22. septembra, saopšteno je iz te MIJ.
Stručna vođenja kroz izložbu organizuju se subotom u 13 sati i sredom u 18 sati, a program za najmlađe, „Dečji kutak“, subotom od 13 do 15 časova.
Tokom mesec dana oko 12.000 posetilaca posetilo je izložbu poklona koje je Josip Broz Tito dobio od članova vladarskih porodica iz 18 zemalja Evrope, Azije i Afrike.
Izloženo je 68 jedinstvenih predmeta izuzetne umetničke izrade, nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta, koji su podeljeni u šest celina – arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, portreti, nakit i odlikovanja.
Odabrani eksponati datiraju od 7. veka pre nove ere, sve do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.
Kroz predmete, dokumenta i fotografije posetioci se mogu upoznati sa pravilima i običajima koji prate razmenu poklona državnika, što ovoj izložbi daje još zanimljiviji pečat.
Darivanje ima simboličan značaj u svim kulturama, a razmenu darova na najvišem nivou određuje precizan protokol – od izbora poklona u zavisnosti od prilike, interesovanja, ukusa i statusa osobe kojoj je namenjen, samog čina predaje, do dokumentacije koja prati dar i kasnijeg čuvanja darovanih predmeta.
Među darodavcima su engleska kraljica Elizabeta druga, iranski šah Reza Pahlavi, grčki kralj Pavle, kambodžanski princ Sihanuk, etiopski car Hajle Selasije?
Kustosi izložbe su Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović.

Povezana vest:  "Propast dinastije Obrenovića" u prodaji od 29. maja