suma_blista„Šuma blista“ podelila publiku i pozorišne kritičare
Na sceni Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu izvedena je predstava „Šuma blista“, po tekstu Milene Marković i režiji Tomija Marežica, koju je izveo beogradski „Atelje 212“.
Predstava je sinoć izazvala podeljena mišljenja u publici i među pozorišnim kritičarima i dok je tridesetak gledalaca napustilo predstavu tokom njenog trajanja, kritričari su na konferenciji za novinare stali na stranu reditelja i glumačkog ansambla, tvrdeći i da se radi o predstavi „evropskih razmera“.
Da nešto ozbiljno „škirpi“ u Ateljeu 212 u vezi sa ovom predstavom novinarima su se sinoć ispovedali glumci Nenad Ćirić, Boris Isaković, Jasna Đuričić i drugi akteri ovog pozorišnog komada.
Ćirić je u jednom trenutku rezigniranosti čak rekao da je užička publika verovatna bila poslednja koja je videla ovu predstavu u našoj zemlji, najavljujući da će, posle Beča, biti izvedena na još nekoliko evropskih festivala.
-Možda ćemo u Beču dobiti i neku nagradu, što će nešto da promeni i u našoj zemlji, ali u svakom slučaju situacija u našem pozorištu nije dobra – rekao je Ćirić.
Isaković je uputio novinare da pitanje zašto je ova predstava poslednji put izvedena u matičnom pozorištu 10. novembra prošle godine, ipak, treba da postave upravi Ateljea 212 i blagajni, jer, prema njegovom mišljenju, racionalan razlog ne postoji.
U raspravu o ovoj predstavi, neuobičajeno za člana Stručnog žirija festivala, uključio se i dr Ivan Medenica, afirmisani beogradski pozorišni kritičar, koji je pohvalio reditelja i glumačku ekipu, izrazivši nadu da će predstava „Šuma blista“ imati dug pozorišni život.
-Milena Marković je imala sreću, onakvu kakvu mi se čini iskreno da možda Biljana Srbljanović nije imala, da nađe svog reditelja u srpskom pozorištu, da nađe tog Slovenca (Tomi Janežić) da je režira – rekao je Medenica.
On je, uz sve pohvale rediteljskoj ruci Janežića, rekao da je napravio predstavu sa svim slojevima koje ima tekst – politiku, ljubavnu priču, nit, narodni folklor i bolni i tužni Balkan na svakom koraku.
Rukovodstvo grada Užica organizovalo je danas prijem za rukovodstvo, članove žirija i selektora Jugoslovenskog pozorišnog festivala na kome se takmiče sedam pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Na sceni ovog festivala večeras će nastupiti Hrvatsko narodno kazalište iz Rijeke sa predstavom „Turbo folk“, po tekstu i režiji Olivera Frljića.
Povezana vest:  Mikser teatar predstavlja još jednu premijeru: WHAT THE FUCK ARE WE DOING HERE?