pozoriste_maskeMortal kombajn sarajevskog pozorišta na festivalu u Užicu
Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu u nedelju uveče izvedena je predstava „Mortal kombajn“ sarajevskog Narodnog pozorišta.
Predstavu po tekstu poljskog dramaturga Pavela Salea režirao je Dino Mustafić.
Mustafić je sinoć po izvođenju predstave rekao je da je tekst aktuelan ne samo za Bosnu i Hercegovinu već za sve zemlje u tranziciji, i dodao da publika reaguje slično i u Beogradu i Sarajevu.
„Mortal kombajn“ govori o surovoj društvenoj svakodnevici mladih.
-Insistirali smo da predstava bude direktna, agresivna, opšta – naveo je Mustafić i dodao da predstava „veoma snažno podseća na važnost etike“.
Glumac Josip Pejaković rekao je sinoć da mu je drago što je na užičkom festivalu, za koji je rekao da se „pomalo naslanja na prošli vek“.
Direktor Drame sarajevskog pozorišta Ermin Sijamija rekao je da pozorište mora da ima na repertoaru i klasiku i moderan tekst i dodao da „Mortal kombajn“ nije jedini savremeni tekst na repertoaru tog teatra, ali da je jedan od najangažovanijih.
Uloge u „Mortal kombajnu“ tumačili su Ermin Sijamija, Josip Pejaković, Ejla Bavčić-Tarakčija, Alen Muratovih, Hasija Borić, Miraj Grbić, Slaven Vidak, Adnan Hasković, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Damir Kustura, Edhem Husić, Nedim Zlatar i Elvir Salčinović.
Užička publika bila je u prilici da druge festivalske večeri vidi još jedan komad u režiji Dina Mustafića, „Ko se boji Virdzinije Vulf“ u izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.
Na programu 14. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu večeras je predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda „Kandid ili optimizam“, prema Volterovom tekstu i u režiji Aleksandra Popovskog.
Festival se završava sutra uveče dodelom priznanja „Ardalion“, koja se dodeljuju za najbolja pozorišna ostvarenja, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava „Urbi et orbi“ po tekstu Janoša Pilinskog, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice.
Povezana vest:  Upoznajte muzičku zvezdu Bili Ajliš - vodič za fanove u prodaji od 15. septembra