dana_marinkovicDana Marinković, otvaranje izložbe – „Urbana Dekontekstualizacija“
U prostoru Supermarketa -concept store-a, Višnjićeva 10 u Beogradu, u periodu od 27.aprila do 10. maja 2010. godine održaće se samostalna izložba naše mlade umetnice Dane Marinković. Otvaranje izložbe je 27. aprila u 20.30h.
Dana Marinković rođena je u Beogradu 1986. godine. U Parizu živi od 1994. gde završava osnovni i gimnazijsko školovanje. U 2008. godini diplomira na prestižnoj Akademiji primenjene umetnosti  Ecole d’art Maryse Eloy u Parizu, a septembra 2009. magistrira na University of the arts of London – Chelsea college of art &design -na smeru Graphic design Communication.
Konceptualno je opredeljena za kolaž kao savremeni i svojstveni oblik komunikacije, a urbani život joj je neiscrpna inspiracija za stvaranje . Od februara 2010. godine je član ULUPUDS-a.
Do sada je izlagala samostalno kao i ucestvovala na mnogobrojnim kolektivnim izlozbama i salonima, u Londonu i Parizu, i Beogradu.
Posebno se ističe samostalna izložba u Galeriji Ozone u Beogradu koja se održala juna 2008. godine, a od 2007. godine ostvaruje dve samostalne izložbe : u Galerie Origines i Galerije Artessepia u Parizu, u okviru manifestacije Carré Rive Gauche u kvartu St Germain des Près.
Ovom izložbom u Supermarketu – jednoj od najposećenijih urbanih lokacija u Beogradu- mlada umetnica Dana Marinković, koja se od najranijeg detinjstava školuje u Francuskoj, i nakon završenih Master sturija u Londonu, svoja znanja stečena na uglednim univerzitetima, kao i iskustva na navedenim izložbama, želi da prenese pre svega svojoj generaciji u Beogradu.
printIzložba – „Urbana Dekontekstualizacija“
Kolaž kao tehnika dekontekstualizaciju svrstava u proces putem kojih svakodnevna komunikacija postaje predmet subjektivne reinterpretacije ljudi oko nas. Poigravanje grafičkim elementima putem dekontekstualizacije i kolaža za mene stvara moć kontrolisanja komunikacije – izjavila je Dana marinković.
U odnosu na svrstavanje informacija u određeni kontekst zavisi i njihovo značenje, što je dokaz da ne postoji apsolutno značenje bilo kojih elemenata u raznim segmentima našeg života. Isti sadržaj jedne priče na svakodnevnom nivou putem transfera iz jednog u drugi kontekst stvara igru značenja i mogućnost da se na različite načine ta ista celina shvati i iskoristi u svrhu neke druge celine .
Digitalizacijom originala kolaža a dekontekstualizacijom i korišćenjem elemenata iz jedne grafičke celine, stvara se niz printova u kojima se daje novo značenje tim elementima i stvaraju se nove celine.
Kao aspekt razumevanja dekontekstualizaciju nalazimo u svakidašnjim problemima u komunikaciji, kada zbog ne razumevanja konteksta u kojem se informacije nalaze dolazi do novog vida komunikacije i reinterpretacije u modernim i urbanim segmentima života.
Sadržaj izložbe „Urbana Dekontekstualizacija“ je 27 kolaža na platnu manjeg formata, koje prati serija od 8 printova velikog formata. Izloženi radovi su svojstveni grafički izraz Dane Marinković.
Povezana vest:  Hulio Boka u Beogradu u septembru!