nada-kolundzija-2013

Nada Kolundžija u Artgetu, Jovana Jevtić u Gvarneriusu

Na poslednjem ovogodišnjem koncertu u ciklusu „FMU i Gvarnerius nagrađuju“, posvećenog promovisanju najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, sutra će se u Centru lepih umetnosti „Gvarnerius“ predstaviti oboistkinja Jovana Jevtić.
Istog dana, u organizaciji „Gvarneriusa“ i Kulturnog centra Beograda, u galeriji „Artget“ biće izveden program „Satijeva bajka (i u njoj Gurdžijev)“, istaknute pijanistkinje Nade Kolundžije.
Jevtić (20), student druge godine FMU-a, u klasi prof. Dragana Lazića, pobednica ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja „Davorin Jenko“, uz klavirsku saradnju Meri Bojić Radojčić, prvi put će nastupiti u „Gvarneriusu“, a na programu će biti kompozicije Vivaldija, Šumana i Rimski-Korsakova.
U programu „Satijeva bajka (i u njoj Gurdžijev)“, pored Kolundžije, kao gost učestvuje pijanistkinja Katarina Radovanović Jeremić.
Uz kompozicije širom sveta omiljenog autora Erika Satija, u „Satijevoj bajci“ će se naći i dela Georgija Ivanoviča Gurdžijeva, mistika i filozofa, čija muzika se ne može često čuti na domaćoj koncertnoj sceni.
Kompozicije koje su na programu koncerta u „Artget“ galeriji, su izbor sa albuma „Sacred Hymns“, koji je pijanista Kit Džeret snimio na predlog jednog od sledbenika Gurdžijevljevog učenja. Kolundžija dugo nije uspevala da dođe do tih partitura.
Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Povezana vest:  Laguna preporučuje - šta čitati tokom leta