Nisville 2011Odbili Nišville, a finasiraju film o Nišvilu!

Iako je Komisija Ministarstva kulture za muzičko stvaralaštvo odbilo Nišville kao „komercijalno turističu manifestaciju“, Komisija za informisanje istog Ministarstva, odlučila je da sa 709.500,00 dinara finansira nezavisnoj TV produkciji „Sinopsis“ dokumentarni film o Nišvilu kao najvećem kulturološkom brendu Srbije: „Nišville – prvih 20 godina“.
-Ovaj kontradiktoran stav Ministarstva kulture je svojevrstan apsurd. Očigledno je da su članovi Komisije za informisanje bolje informisani o kvalitetu Nišvila, kaže direktor festival Ivan Blagojević.
Inače, u opisu odobrenog projekta – dokumentarnog filma između ostalog stoji:
„Nišvil džez festival je jedan od 30 brendova Srbije. Festiva ove godine obeležava 20 godina postojanja. O ovom festivalu ne postoji ni jedan dokumentarni film o tome kako nastaje, kako opstaje i kako je postao jedan od brendova Srbije i jedan od najznačajnih festivala na Balkanu. Želimo da prikažemo kroz televizijski dokumentarni film razvoj Nišil džez festivala od jednog malog gradskog festivala do velikog festivala kakav je sada. Osim priče o nastanku i razvoju festivala, publika će biti u prilici i da vidi kako nastaje festival i na neki način upozna ljude koji stoje iza festivala….“
„Nišvil džez festival ove godine obelžava 20 godina postojanja. Veoma je malo festivala koji su poput niškog džez festivala lagano rasli i postajali veremenom sve značajniji i važniji. U Srbiji se tradicijom smatra ako nešto postoji više od pet godina. 20 godina džez festivala južno od Beograda je više od uspeha. Dokumentarni film o džez festivalu podrazumeva intervjue sa svima koji su angažovani i rade na realizaciji festivala. Projekat predviđa snimanje i intervjue o tome kako nastaje i kako se realizuje ovaj festival. Film o Nišvilu bio bi urađen po principu „How to“ što znači da bi osvetlio sve one aspekte koji se dešavaju iza scene i koje posetioci festivala ne vide i o kojima ne znaju ništa. Film treba da odgovori na pitanja koliko je teško napraviti džez festival. Kako se biraju učesnici, kako se dogovaraju nastupi. Kako pronaći sponzore za džez festival. Koji su glavni problemi organizatora i slično….

Povezana vest:  Beogradski festival igre i Erste banka dodeljuju priznanje domaćim umetnicima