DSC 0305Drugo izdanje Stankovićevog „Montevideo, Bog te video!“
 
Kafe knjižare Delfi SKC danas nije bio dovoljno veliki da primi sve kolege i poštovaoce dela Vladimira Stankovića, sportske novinare, bivše sportiste i ljubitelje knjige, filma i serije „Montevideo, Bog te video!“
O drugom, dopunjenom izdanju knjige sportskog novinara Vladimira Stankovića danas su, pored autora, govorili i nekadašnji fudbaler Dušan Dule Savić i sportski komentator Milojko Pantić.
„Montevideo, Bog te video!“, knjiga koja je Draganu Bjelogrliću poslužila kao inspiracija za izuzetno uspešne filmove i seriju zapravo je priča o razvoju fudbala u Srbiji pre Drugog svetskog rata i odlasku jugoslovenske reprezentacije u kojoj su igrali samo fudbaleri iz Srbije na Svetsko prvenstvo u Urugvaju.
Pantić se u svom obraćanju osvrnuo na tadašnje legendarne igrače Mošu (Blagoja Marjanovića) i Tirketa (Aleksandra Tirnanića), ocenivši da je Stanković u svojoj knjizi oživeo i otrgao od zaborava taj nezaobilazni tandem fudbalera.
Ova knjiga je omaž srpskom građanskom društvu 20. veka i nemerljiv doprinos oživljavanju tog srpskog građanskog društva, oslikavajući sve što se u to vreme događalo, i to ne samo u fudbalu, rekao je Pantić.
Dule Savić se prisetio svog detinjstva kada je na televizoru u mesnoj zajednici gledao prvenstvo u Čileu 1962. godine, koje ga je podsetilo na događaje iz Montevidea, i ocenio da je „Montevideo“, u poplavi „svinjaca, farmi i drugih budalaština“, pokazatelj da u Srbiji postoji i neki pismen, pristojan i kulturan svet.
„Vladina knjiga je ‘uhvatila’ taj veliki entuzijazam u stvaranju nove igre koja će tada okupirati omladinu“, rekao je Savić.
Stanković je ispričao kako je saznao za Montevideo – od oca koji se tog prvenstva sećao jer je bio dečak i na koje je probleme naišao dok je pisao knjigu čije je prvo izdanje izašlo 2010.
Na žalost, rekao je Stanković, tonski ili video zapis iz Montevidea ne postoji i sve što sam koristio bili su novinski tekstovi, pre svega „Politike“, a ono „meso“ koje mi je nedostajalo našao sam u svojoj mašti kombinujući imaginarne likove sa stvarnim i kroz priče tih izmišljenih likova, od fudbala do politike, pokušao sam da čitaocima približim Beograd i Srbiju 1930-ih.
Stanković je na kraju zahvalio svom prvom uredniku Đuru Zagorcu koji mu je kao 20-godišnjaku pružio šansu da nešto „piskara“ i najavio da je sa RTS-om uradio jedan TV film o Milutincu (Milutinu Ivkoviću) u kome će se pojaviti i pravi junaci Montevidea, tako da će publika moći da vidi kako su izgledali.a
Povezana vest:  Branislav Nikolić: "BEOGRADSKI STUBOVI" otvaranje izložbe u petak, 02. septembra u 19:00 u Galeriji Doma omladine Beograda