Ethno.Com 2014 logoDvanaesti Ethno.com festival od 26 do 28. septembra

U Pančevu se od 26. do 28. septembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva održava dvanaesti internacionalni world music festival Ethno.com. Festival počinje u petak, koncertom mladog tamburaškog orkestra „Neven“ M.Š. „Jovan Bandur“ iz Pančeva, a potom će od 20.30 nastupiti specijalni gosti festivala, marokansko-mađarski sastav „Čalaban“, koji neguje tradicionalnu marokansku muziku u kombinaciji sa etno uticajima Evrope i Balkana. Druge večeri publika će uživati u koncertima domaćih sastava „Moraitika“ i „Kal“, dok je poslednje večeri festivala na programu koncertna promocija novog albuma Vladimira Nikića „Veština senčenja“.
Festival prate i dva predavanja, „Globalna i totalna tranzicija: Posle muzike“ Miška Šuvakovića, koje će biti održano u petak, 26. septembra u 19 časova u Foajeu Kulturnog centra, i „World music kao kulturni fenomen“ Marije Ristivojević, zakazano za poslednje veče festivala u 19 časova. Predavanja uređuje dr Rastko Jakovljević, etnomuzikolog.
U sklopu ovogodišnjeg programa biće organizovana i promocija World music asocijacije Srbije i magazina „Etnoumlje“, i to u nedelju, 28. septembra, od 19 časova.
Umetnički direktor festivala je muzičar Filip Krumes.

Povezana vest:  Naučnici tvrde: Klub 27 čiji su 'članovi' mrtvi rokeri je samo mit!?

O manifestaciji Ethno.com
Cilj Ethno.com festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta sa primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog Istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim pod uticajem nasleđa evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije. Kako muzika sveta sama po sebi otvara brojne mogućnosti u izražajnom smislu, ona isto tako predstavlja jasnu platformu za afirmaciju kulturnih vrednosti, interkulturnog dijaloga, tolerancije i jačanje civilizovanog gradjanskog društva.

Povezana vest:  Mahmood donosi pravi singl za predstojeći vikend

Program festivala

ETHNO.COM
12th world music festival
26. – 28. septembar 2014.

Otvaranje festivala
26. 09. 2014.
Foaje Kulturnog centra Panĉeva
19.00 Predavanje
Miško Šuvaković
Globalna i totalna tranzicija: Posle muzike

Scena Kulturnog centra Panĉeva
20.00 Tamburaški orkestar M.Š. „Jovan Bandur“ Panĉevo

Scena Kulturnog centra Panĉeva
20.30 Chalaban (Senegal, Mađarska, Maroko)

Povezana vest:  Veruje li Taylor Swift u Deda Mraza?

27. 09. 2014.
Scena Kulturnog centra Panĉeva
20.00 Moraitika (Srbija)
Vrata mora

Scena Kulturnog centra Panĉeva
21.00 KAL (Srbija)

28. 09. 2014.
Foaje Kulturnog centra Panĉeva
19.00 Predavanje
Marija Ristivojević
World music kao kulturni fenomen
I prezentacija World music asocijacije Srbije

Scena Kulturnog centra Panĉeva
20.00 Vladimir Nikić band (Srbija)
Veština senčenja