stivi vonderStivi Vonder započeo turneju političkim apelom

Stivi Vonder je svoju muzičku genijalnost uvek dopunjavao političkim aktivizmom, pa je tako i ovog puta, prilikom lansiranja svoje nove turneje, ostao veran sebi, pozivajući na kontrolu naoružanja, na borbu protiv rasizma i na jednakost za hendikepirane.
„Pozivam Ameriku, pozivam svet da se odreknu mržnje i racizma“, izjavio je sinoć slavni muzičar pred prepunom salom Medison skver gardena u Njujorku, prenosi AP.
„To je jedini način da pobedimo kao nacija, kao svet“, poručio je Vonder.
Njegova turneja „Songs in the Key of Life“ posvećena je muzici sa istoimenog duplog albuma na kojem su klasici poput „Sir Duke“, „I Wish“, „As“ i „Isn’t She Lovely“. Ovaj legendarni album iz 1976, značajan po muzici koliko i po porukama koje sadrži, osvojio je nekoliko Gremi nagrada i cementirao Vonderovu virtuoznost.
Da pesme nastale pre gotovo četiri decenije nisu izgubile ni malo od svoje popularnosti, Vonder je dokazao tokom tročasovnog koncerta koji je publiku digao na noge.
„Oružje služi samo za bogaćenje oružara i pogrebnika“, rekao je američki muzičar.
On je, takođe, tražio bolje službe za hendikepirane u Njujorku.
„Želeo bih da grad bude pristupačan svima koji su gluvi, paraplegičari“, poručio je on.
Iako je turneja posvećena albumu „Songs in the Key of Live“, Vonder je na koncertu izveo i jedan hit koji se ne nalazi na njemu – „Superstition“.
Stivi Vonder (65) je tokom karijere snimio više od trideset pesama koje su se našle među top 10 na američkoj listi hitova. Nagrađen je sa 22 Gremi nagrade, što je najviše od svih muških solo izvodača.
Na listi 100 najboljih umetnika svih vremena koju je muzički časopis Bilbord objavio povodom proslave 50-godišnjice američke rang liste singlova (US singles chart’s), Stivi Vonder je zauzeo peto mesto.

Povezana vest:  Džej Vajt sarađuje s Gerijem Oldmanom

PHOTO: Mike Coppola/Getty Images Entertainment