plasido arena koncertPlasido Domingo izazvao oduševljenje publike u Beogradu

Jedan od najpoznatijih glasova sveta, španski tenor Plasido Domingo izazvao je oduševljenje publike u Beogradu na solističkom koncertu koji je sinoć održao u Kombank Areni.
On je nastupio uz pratnju Simfonijskog orkestra i hora RTS-a kojim je dirigovao Israel Gursky koji ga prati na turnejima, dok je gost dirigent bio Bojan Suđić.
Velikom Domingu na sceni su se pridružiti i soprani Virginia Tola i Micaela Oeste, a specijalni gost je bila pevačica Jadranka Jovanović.
Tokom tročasovnog koncerta Domingo je izveo Verdijevu Travijatu, Nabuka, zatim kompozicije „Over the Rainbow“, „West Side Story“, „The Impošible Dream“ i druge, a ovacije su učesnici izazvali pošto su na kraju otpevali pesmu „Što se bore misli moje“ na srpskom jeziku.
Publika je čuvenog pevača i njegove goste posle svake numere pozdravljala burnim aplauzima i ovacijama.
Maestro Plasido Domingo, višestruko talentovan umetnik, priznat ne samo kao pevač već kao i dirigent, u svojoj višedecenijskoj karijeri uključuje 144 pevačkih rola što predstavlja svojevrstan rekord i cifru bez konkurencije kroz čitavu istoriju opere.
Kao cenjen dirigent i direktor Opere Los Anđelesa u opusu ovog umetnika nalazi se i preko 500 izvođenja pod njegovom dirigentskom palicom kao i veliki broj albuma. Kao generalni direktor te Opere predstavlja moćnu figuru među operskim upravnicima.
U januaru ove godine napunio je 73 godine, ali njegov šarm, talenat i energija i dalje traju istim intenzitetom. Glas tople boje i izuzetne pokretljivosti nadopunjuje se sa njegovom glumačkom nadarenošću i daje mu ono što sam Domingo smatra svojom najvećom prednošću, mogućnost da pruža zadovoljstvo ljudima širom sveta.
Kritičari Dominga nazivaju kraljem opere jer je jedini umetnik koji je izneo više od 140 pevačkih rola što predstavlja svojevrstan rekord i cifru bez konkurencije kroz čitavu istoriju opere.
Skoro da ne postoji opersko delo u kome se nije oprobao. Za sva vremena, ovekovečio je Alfreda iz „Travijate“, Artura iz „Lučije od Lamermura“, Don Hozea iz „Karmen“ i mnoge druge operske likove.
Njegovih preko stotinu snimaka čitavih opera, kompilacija arija i dueta, kao i crosover diskova uključuju antologije kompletnih Verdijevih arija za tenor u izdanju kuće Deutsće Grammophon, kao i EMI-jeve albume vagnerijanskih rola koje nije izveo na pozornici – Zigfrida i u „Zigfridu“ i u „Sumraku bogova“, kao i Tristana u celovitom snimku „Tristana i Izolde“.
Plasido Domingo pomaže mladim umetnicima, a osnivač je i pokretač međunarodnih takmičenja pevača kao i programa za mlade umetnike, ambasador je dobre volje UNESCO-a i veliki humanitarni radnik.
Nosilac je brojnih priznanja među kojima su odličja Gran Cruz de la Orden de Isabel la Catolica, Medalla de la Orden de las Artes y las Letras de Espana, kao i Premio Principe de Asturias de las Artes, u Meksiku, gde je odrastao, nosilac je odličja Aguila Azteca.
Dobio je Predsedničku medalju slobode u SAD-u, a nosilac je titula Komandanta Legije časti u Francuskoj, počasnog Viteza britanskog carstva, ali i počasnih odličja Italije kao i počasnog doktorata za životnu predanost i doprinos muzici i umetnosti.
Njegov opsežan rad u studiju nagrađen je Gremijem 11 puta, a latinskim Gremijem dva puta, dok je Emi nagrade dobio za televizijsko ostvarenje „Omaž Sevilji“ i „Silver Gala“ program u Metu.
Bio je ličnost godine Latinske snimateljske akademije 2010. godine.

Povezana vest:  X FACTOR, Finalisti vredno rade!