omot albuma Odbrana i poslednji dani grupe VIS IdoliAlbum Idola „Odbrana i poslednji dani“ proglašen najboljim u ex YU

Na osnovu izbora trinaest muzičkih novinara, koje je okupilo hrvatsko izdanje časopisa Rolling Stone, album „Odbrana i poslednji dani“ beogradske grupe VIS Idoli proglašen je najboljim diskografskih izdanjem s prostora bivše Jugoslavije od 1955. godine do danas.
Prema mišljenju novinara i uredništva časopisa Rolling Stone ovaj album izlazi iz sopstvenih okvira otvoreno rizikujući tiraž. Još uvek se pamte i popularne su pesme „Kenozoik“, „Poslednji dani“, „Moja si“, „Rusija“, „Igrale se delije“ i druge.
Na drugom mestu je prvi i jedini studijski album grupe Šarlo Akrobata „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“ koji i danas predstavlja izvor inspiracije alternativnije nastrojenim muzičarima. Treće mesto zauzeo je dvostruki album „Sunčana strana ulice“ iz 1981. zagrebačke grupe Azra, snimljen samo pola godine od prvenca, na kojem se Branimir Džoni Štulić emocionalno razotkrio i dao nešto mekši zvuk. U prvih deset po izboru najuglednijih muzičkih novinara sa prostora ex Yu su još i albumi grupe Haustor „Moja prva ljubav“ na četvrtom i „Treći svijet“ na osmom, dva albuma benda Azra, „Ravno do dna“, na šestom mestu i prvenac album „Azra“ iz 1980. na devetom mestu, „Dok čekaš sabah sa šejtanom“ Zabranjenog pušenja je na sedmom mestu, dok je na desetom mestu klasika regionalnog roka, album „S’ vetrom uz lice“ Ekatarine Velike iz 1985.
U izboru su učestvovali najugledniji muzički novinari sa prostora bivše Jugoslavije: Petar Janjatović, Radislav Jovanov Gonzo, Vedran Brkulj, Vedran Harča, Hrvoje Horvat, Anđelo Jurkas, Denis Mujadžić Denyken, Ante Perković, Branimir Slijepčević, Zoran Stajčić, Juraj Šiftar, Siniša Švec i Goran Tarlać.

Povezana vest:  Pit Taunsend: Voleo bih da nisam u grupi Hu