Ana Sofrenovic foto Ivana Cutura

Ana Sofrenović: Kulturna scena se bori uz veliki entuzijazam

Poznata glumica Ana Sofrenović kulturnu scenu u Srbiji vidi kao scenu koja se grčevito bori uz veliki entuzijazam, kako mladjih, tako i srednjih i starijih generacija.
Tu je puno novih ideja, relativno malo sredstava i sistema koji to mogu da podrže, ali postoji ogromna želja da kulturna scena opstane, navela je Sofrenovićeva, koja će 10. oktobra nastupiti u okviru prvog izdanja Nova Festivala u Pančevu.
Govoreći o sitaciji na domaćoj kulturnoj sceni, ona je ocenila da Srbija ima drugačiju istoriju u odnosu na zemlje u regionu i da nije fer praviti poredjena imajući u vidu ono što se desilo 90-ih što je dosta stvari promenilo i bacilo nas unazad.
-Ovde postoji puno ljudi koji se bore za našu kulturnu cenu i znaju šta rade i duboko verujem da će ona opstati – navela je Sofrenovićava u razgovoru sa medijima.
Glumica je ukazala da u sistemskom smislu vreme nije dobro, jer je velika kriza i novca malo, u takvim previranjima kultura je prva koja ostaje po strani, a zapravo je za mnoge stvari suštinska.
Sofrenovićeva će u okviru Nova festivala na sceni Kulturnog centra Panceva izvesti umetnicki program pod nazivom „The landscape of voice“ i to je njen prvi solo nastup.
-Ovog puta su mi dali odrešene ruke. Akcenat je na eksperimentalnoj muzici i mom pristupu istraživanja kroz glas – navela je ona, ukazavši da publika može da očekuje njeno razigravanje glasa i igranje sa poznatim melodijama iz 20-tih godina prošlog veka.
Nova festival je festival nove i avangardne umetnosti u organizaciji Udruženja za promociju kulture i umetnosti „KomunikArt“ i partnerskih ustanova, koji se održava od 8. do 10. oktobra u Pančevu i Beogradu.
Sofrenovićeva kaže da je značaj tog festivala u edukaciji da postoje različiti pristupi muzici i instrumentima i načini razmišljanja o muzici i o tome šta se sve to podrazumeva pod muzikom.
Prema njenim rečima, u razvijenijim zemljama takvi festivali već dugo postoje i ovaj u Pančevu je u stvari pokušaj da se eksperimenatalna muzika približi široj publici i dobije svoj prostor i svoju scenu.
Poznata glumica kaže da trenutno radi na nekoliko projekata. Cilj joj je da kroz projekte koje bira sublimira sve ono čime se bavila poslednjih 20 godina, a to je, kako je ukazala, bilo veoma raznorodno jer je bila i u filmu i u teatru i u muzici.
Ona je istakla da istraživački rad kojim se bavi dosta uzima od čoveka i da je napravila pauzu, tako da će joj nastup na Nova festivalu biti prvi posle dve godine.
-To mi je jako uzbudljivo – kazala je Sofrenovićeva izrazivši nadu da će joj taj nastup otvoriti put ka redovnijem pojavljivanju na sceni i redovnijem radu.

Povezana vest:  TERRANEO 2013. FESTIVAL OD 7. DO 9. AVGUSTA U ŠIBENIKU, POČELA PRODAJA KARATA PO PROMOTIVNIM CENAMA