Rudresh-Mahanthappa

Saksofonista Rudreš Mahantapa među zvezdama 31. Beogradskog džez festivala

Jedna od najvećih umetničkih džez zvezda današnjice, Rudreš Mahantapa, nastupiće na 31. Beogradskom džez festivalu, u subotu 31. oktobra od 23 časa u sali Amerikana Doma omladine Beograda! Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.

Petostruki uzastopni pobednik u glasanju američkog Udruženja džez novinara za alt saksofonistu godine (2009-2013) i stipendista fondacije Gugenhajm, Rudreš Mahantapa jedan je od najkreativnijih umetnika u savremenom džezu. U novom milenijumu stekao je punu afirmaciju, zajedno sa kolegom Vidžejom Ajerom predstavljajući originalnu muziku koja se nalazi na pola puta između mejnstrima i avangarde – i sasvim sigurno na najbolji način predstavlja „džez budućnosti“.
Sa neobičnim životnim putem (zahvaljujući nameštenju oca na tamošnjoj akademiji, rođen je 1971. u Trstu!), Rudreš započinje karijeru muzičara u SAD, pošto se porodica indijskih useljenika tamo nastanila – tokom devedesetih brilijantno je završio obazovanje na Berkli koledžu u Bostonu i De Pol Univerzitetu u Čikagu, da bi se 1998 preselio u Njujork, grad za koga je vezan najveći deo njegove karijere. Vrlo brzo je upoznao drugog sada već čuvenog velikog američkog Indusa u džezu, Vidžej Ajera i dve vizije su se poklopile na prvom zajedničkom projektu „Architextures“.

Povezana vest:  Grupa Sisor Sisters bacila ceo materijal za album

Kao sjajan džez muzičar sa jedinstvenom vizijom, Rudreš je snimio nekoliko zapaženih albuma, pre nego što se odvažio na put u zemlju predaka. Intenzivno je produbio svoje poznavanje bogatstva muzike Indije susrevši Kadrija Gopalnata, tamošnjeg saksofonistu koji je prvi upotrebio ovaj instrument u kontekstu lokalne Karnatske muzike i snimajući sa njim album „Kinsmen“, na kome se dve tradicije improvizacije – zapadnjačka i indijska – dovode u duhovni dijalog.

Povezana vest:  DOČEK NOVE 2011, Na trgu nekoliko stotina Kruševljana dočekalo 2011.

Na poslednjem glasanju kritičara magazina DownBeat, Mahantapa je bio najuspešniji svetski džez muzičar u 2014, kao trostruki laureat: najbolji alt saksofonista, kompozitor (zvzde u usponu) i autor najboljeg albuma! Priznanje za najbolji džez album godine dobio je za aktuelno izdanje „Bird Calls“ (ACT).

Iako predstavlja omaž velikanu džeza Čarliju Parkeru, izlazeći na 95. godišnjicu njegovog rođenja, ovaj album nije posveta u klasičnom smislu. Sve kompozicije je napisao Mahantapa, ali svaka od njih samo je inspirisana melodijom ili solom iz opusa koji je Berd ostavio u nasleđe budućim generacijama. Vrhunski dometi ovog inspirativnog i komunikativnog dela tek će moći jasno da se sagledaju u godinama koje dolaze, ali je jedno jasno: Rudreš je definitivno genijalni novi autor džez muzike, koji je u ovom trenutku na svom vrhuncu!

Povezana vest:  Novi Sad uz jedinstven Doček ušao u 2020. godinu