crvena jabuka SC

Grupa „Crvena jabuka“ večeras u Sava Centru

Grupa „Crvena jabuka“ nastupiće večeras u Sava Centru u okviru turneje kojom obeležava 30 godina postojanja.
„Crvena jabuka“ je osnovana 1985. godine u Sarajevu.
U originalnoj postavi bili su Dražen Ričl Zijo (vokal, solo gitara, tekstopisac), Zlatko Arslanagić Zlaja (ritam gitara, tekstopisac), Dražen Žerić Žera (klavijature, prateći vokal), Aljoša Buha (bas gitara) i Darko Jelčić Cunja (bubnjevi, udaraljke ).
Prvi album pod nazivom „Crvena jabuka“, objavljen 1986. bio je trenutni uspeh i grupa je brzo stekla veliku popularnost širom bivše Jugoslavije.
U leto 1986. krenuli su na koncert, u Mostar, i doživeli saobraćajnu nesreću kod Jablanice u kojoj su poginuli Ričl i Buha.
Nakon godinu dana pauze, grupa je objavila drugi album „Za sve ove godine“, posvetu Ričlu i Buhi.
Uspeh drugog albuma ohrabrio je preostale članove da nastave kao trio, sa Arslanagićem kao glavnim tekstopiscem, Žerićem kao pevačem i Jelčićem na bubnjevima.
Grupi su se pridružili i Nikša Bratoš iz grupe „Valentino“ i basista Branko Sauka, kasnije i klavijaturista Zlatko Volarević.
Njihov treći album „Sanjati“ (1988) postigao je još veći uspeh i smatra se jednim od najboljih pop albuma ikad objavljenih na prostoru bivše Jugoslavije.
Tokom rata grupa se raspala, da bi Žerić 1995. ponovo oformio bend u novom sastavu.
Iza „Crvene jabuke“ su milionski tiraži i hiljade uspešnih koncerata na svim kontinentima.
Novembra 2013. objavili su reizdanja prvih pet studijskih albuma u boks-set ediciji „Kroacija rekords“-a.
U februaru prošle godine, grupa je održala anplag koncert u dvorani „Vatroslav Lisinski“, sa kog su objavili dupli CD pod nazivom „Bivše djevojčice, bivši dječaci – Unplugged Live u Lisinskom“. Na kompilaciji se nalazi 30 pesama povodom 30 godina postojanja.
Ulaznice za njihov koncert u Sava Centru prodaju se po ceni od 1.500, 1.700 i 1.900 dinara.

Povezana vest:  Očistimo jezero Palić - akcija na festivalu elektronske muzike Summer3p