giantsand-1015-omerkreso-72dpi

GIANT SAND premijerno u Srbiji, na koncertu 29.11. u DOB-u

Legendarne pionire indi-amerikane Giant Sand, domaća publika će imati prilike da, po prvi put uživo, čuje 29. novembra od 20 i 30 časova, u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Oni će na ovom koncertu predstaviti aktuelno izdanje „Heartbreak Pass“ i ujedno sa srpskom publikom proslaviti trideset godina postojanja. Tim povodom smo porazgovarali sa osnivačem Giant Sanda, Howe Gelbom o aktuelnostima u bendu i predstojećem koncertu.

Ograničena količina ulaznica po specijalnoj pretprodajnoj ceni od 800 dinara je rasprodata. Ulaznice po ceni od 1000 dinara su u pretprodaji preko EVENTIM mreže. Na dan koncerta cena ulaznice iznosiće 1200 dinara.

Vaš novi album „Heartbreak Pass“ predstavlja proslavu 30 godina postojanja Giant Sanda. Kako biste opisali zvuk na novom albumu i šta je novina u odnosu na prethodna muzička izdanja?
Howe Gelb: „Heartbreak Pass“ savršeno oslikava različite žanrove američke muzike, koja je oduvek bila zastupljena u ovom bendu.
Giant Sand je prisutan na muzičkoj sceni već tri decenije i u tom periodu se muzička scena dosta promenila. Koja je bila najveća prepreka koju ste morali da prevaziđete tokom svoje bogate karijere?
Howe Gelb: Problemtične devedesete su definitivno bile najveći izazov za Giant Sand.
Zajedno sa Lonom Kelej, većinu koncerata na turneji će otvoriti članovi Giant Sanda, Brajan Lopez i Gabrijel Salivan, a pored njih će nastupiti i bend Vaše ćerke Patsys Rats. Možete li nam reći nešto više o njihovoj muzici i Vašoj saradnji sa njima?
Howe Gelb: Sa Lonom volim da muzički sarađujem. Ona živi blizu, u Arizoni, ima odličan smisao za humor i neverovatne vokalne sposobnosti. Nažalost, nije uspela da nam se priključi na ovoj turneji kako je i trebalo, jer mora više da se posveti svojoj deci, tako da je trenutno u Arizoni. Znam da je poprilično teško ostaviti decu i krenuti na turneju bez njih. Kada je reč o Brajanu i Gejbu, oni me dosta inspirišu u muzičkom smislu. Oni nose u sebi i u svom srcu zvukove Tusona i naveli su me da se ponovo zaljubim u ovo mesto, posle teškog perioda koji sam tamo proživeo devedesetih. Petsi je moja ćerka i ona sada ima isto godina kao ja kada sam izdao prvi album i krenuo sa turnejama. Sjajno je imati tako talentovano dete i videti tu njenu energiju dok nastupa. Izuzetno mi se dopada i zvuk njenog benda.
Kakvi su Vam dalji planovi za budućnost, s obzirom na to da ste izjavili da je došlo vreme da Giant Sand ode u penziju i da napravi nešto novo što će trajati narednih 30 godina?
Howe Gelb: Pre svega bih hteo više da se posvetim sviranju klavira. Deluje mi da će tako i biti u budućem periodu, ili makar u narednoj sezoni.
Srpska publika je imala prilike da Vas čuje 2006. godine, na solo koncertu u Domu omladine Beograda. Šta očekujete od nastupa Giant Sanda u Domu omladine, 29. novembra?
Howe Gelb: Radujem se što ću ponovo doći i što ću nastupitu sa bendom, a ne solo kao prošlog puta. Bilo mi je lepo u Beogradu 2006. godine. Veoma smo opušteni na sceni. Mi nikada nemamo set listu ili bilo šta isplanirano pre nastupa. Mislim da je najbitnije biti prirodan i učiniti da se drugi osećaju prijatno dok svirate.

Povezana vest:  Dejvid Geta dolazi u Beogradu 29. septembra!?