Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2016. predstavlja 32. Beogradski džez festival, pod sloganom „PLANETA DŽEZ“/“PLANET JAZZ„. U dobro poznatom formatu glavnog i ponoćnog programa, koji će se održavati u prostoru Doma omladine Beograda, ove godine čak dva koncerta četiri velike džez zvezde biće održana u Sava Centru. U programskom smislu dalje trasiramo pravac džez inovacija, postavljen prošle godine: otkrivamo publici novonastalu Planetu Džez, na kojoj se on nadahnuto svira u svakom njenom kutku, ali ne zaboravljamo ni velikane ovog muzičkog pravca, na čijem stvaralaštvu mlade nade nalaze inspiraciju za džez 21. veka. Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja tendenciju globalizacije u džez muzici, sa nekim od najboljih novih autora sa svih strana sveta, koji kreiraju njegov zvuk u ovom milenijumu, kao i nekoliko odabranih legendi koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza. Svake godine postavljamo sebi nove zadatke i više ciljeve, sa namerom da u našoj sredini predstavimo vrhunske umetnike, šireći uticaj najdugovečnijeg srpskog džez brenda po celoj Planeti. Uprkos godinama trajanja, duhom smo sve mlađi i aktuelniji, a to najbolje potvrđuje naša verna publika, koja se podmlađuje iz godine u godinu, po čemu smo jedinstveni u Evropi.

Sve je spremno za put oko Planete Džez na 5 dana, kroz 21 nastup umetnika iz 17 zemalja sveta!

Povezana vest:  Najbolje od Beograda na jednom mestu: LOCALS 9.maja u KPGT-u

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Tradicionalno, BDŽF i ove godine ima podršku  brojnih ambasada i inostranih kulturnih centara, kao i drugih pokrovitelja.

Po tradiciji, svako izdanje Beogradskog džez festivala predstavlja po jednu originalnu domaću produkciju, nekog od najznačajnijih autora iz Srbije. Ove godine to je Vlada Maričić, istaknuti džez pijanista i kompozitor, koji će sa svojim kvartetom, na svečanom otvaranju 32. BDŽF, 26. oktobra od 19:30 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, izvesti specijalno pripreman program. Njihov specijalni gost biće slavni američki trubač, Brajan Linč, dobitnik Gremija za najbolji latin-džez album 2007. godine. Maričić je nedavno zaokružio tri decenije profesionalne karijere, a u svojim originalnim kompozicijama sa uspehom kombinuje elementa džeza, balkanske, romske i kubanske tradicije, predstavljajući amalgam sličnih, a različitih senzibiliteta.

U drugom delu programa svečanog otvaranja 32. Beogradskog džez festivala, od 21h nastupiće kubanski pijanista Alfredo Rodriges sa svojim Triom.