Organizatori Evrovizije razmatraju mogućnost da Moskva bude domaćin tog međunarodnog muzičkog takmičenja 2017. godine jer se ukrajinske vlasti suočavaju sa problemima pri organizaciji, navodi nemački list Bild, pozivajući se na izvore iz organizacionog odbora.

Među navedenim razlozima su finansijski problemi sa kojima se Ukrajina suočava, prenela je agencija Tass.

Bild navodi da bi ta odluka bila posebno neprijatna za Ukrajinu, odabranu za domaćina muzičkog takmičenja pošto je ukrajinska pevačica Džamala pobedila na Evroviziji u maju u Stokholmu pesmom „1944“ koja se smatra antiruskom jer govori o deportaciji Tatara s Krima pred kraj Drugog svetskog rata.

Povezana vest:  Filipijeva nova pesma sa producentom Lil Wayne-a i Cecom?

Predsednica Odbora za spoljne poslove ukrajinskog parlamenta Ana Gopko rekla je za Bild da „postoji jasna pretnja“ da bi takmičenje moglo da bude održano u drugoj zemlji, ocenjujući to kao „katastrofu“ za Ukrajinu.

Vršilac dužnosti direktora ukrajinske nacionalne televizije Aleksander Karebin rekao je da je Evropska radiodifuzna unija zapretila da bi Kijev mogao da bude lišen prava organizuje Evroviziju 2017.

Povezana vest:  Kris Braun: Ne mogu da mrzim ljude koji me osuđuju

On je rekao da su kao razlozi navedeni birokratija, neadekvatno zakonodavstvo i odbojan strav nekih zvaničnika prema takmičenju.

Džamala, 32-godišnja Tatarka s Krima, u pobedničkoj pesmi „1944“ govori o sovjetskoj deportaciji svog naroda, inspirisana pričama svoje prababe koja je doživela tu tragičnu epizodu sovjetske istorije.

Rusija je protestovala protiv učešća Ukrajine na takmičenju za Pesmu Evrovizije zbog „politizacije“ teksta, smatrajući da je to suprotno propisu takmičenja koji zabranjuje „reči, govor ili gest političke ili slične prirode“.

Povezana vest:  Pitbul potvrdio detalje o novom singlu

Evrovizija je, međutim, procenila da je tekst „istorijske“ prirode i odobrila pesmu.