Ruska televizija Prvi kanal odbila je večeras ponudu organizatora takmičenja pesme Evrovizije da ruska kandidatkinja iz Moskve preko satelita učestvuje na takmičenju, pošto što su joj ukrajinske vlasti zabranile ulazak u zemlju.

-Smatramo da je čudno ponuditi učešće na daljinu i odbijamo jer je to protiv suštine i duha tog takmičenja – navela je ruska televizija u odgovoru Evropskoj radiodifuznoj uniji koja organizuje Evroviziju.

Povezana vest:  Astronaut: Bend Muse zvuči još bolje u svemiru

Ukrajinska služba bezbednosti u utorak je ruskoj predstavnici na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije Juliji Samojlovoj zabranila ulazak u Ukrajinu, koja će u maju biti domaćin te manifestacije. Evropska radiodifuzna unija saopštila je potom da će poštovati zakone zemlje domaćina, ali i da „duboko žali zbog te odluke koja je protivna duhu takmičenja i odudara od njegovih vrednosti“.

Povezana vest:  Čega se boji Džastin Biber?

Organizator je danas naveo da je „dugo razmišljao“ kako da ruskoj pevačici bude omogućeno takmičenje u polufinalu koje će se održati 11. maja u Kijevu.

-Ako se Rusija bude kvalifikovala, mogla bi na isti način, preko satelita, da učestvuje i u finalnom delu takmičenja zakazanom za 13. Maj – dodala je Evropska radiodifuzna unija sa sedištem u Ženevi.

Ranije ovog meseca Rusija je izabrala 27-ogodišnju Samojlovu da je predstavlja na takmičenju u Kijevu.

Povezana vest:  Ko je Schiller i kako je razvalio Teheran?

Samojlova je ranije posetila Krim, koji je Rusija anektirala, a da pritom nije ušla preko zvanične ukrajinske granice. Prema ukrajinskom zakonu, to vlastima dozvoljava da joj zabrane ulaz u Ukrajinu. Pevačica, koja je od detinjstva vezana za kolica, pevala je na otvaranju Paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.