Čuveni engleski sastav Anathema nastupiće prvi put u Srbiji u punom sastavu u ponedeljak, 23. oktobra, u beogradskom Domu omladine, uz podršku uticajnog francuskog post metal benda Alcest, koji će takođe premijerno nastupiti u Srbiji!

Koncert je deo velike evropske turneje na kojoj Anathema promoviše svoj jedanaesti studijski album “The Optimist” (izdavač – Kscope), koji je objavljen 9. juna ove godine.

Satnica koncerta:

19:00 Otvaraju se vrata sale Amerikana
19:30 Alcest
21:00 Anathema

Najbrži obožavaoci još uvek mogu kupiti ulaznice po pretprodajnoj ceni od 2.600 dinara na prodajnim mestima Eventima (www.eventim.rs), Gigstixa (www.gigstix.com), DD Ticketsa (www.ddtickets.rs) i u Felix Shopu (TC Sremska, I sprat). Na dan koncerta cena ulaznice iznosiće 3.000 dinara.

Cenjeni sekstet iz Liverpula na novom izdanju “The Optimist” kročio je na nove teritorije ambijentalnog i progresivnog rokenrola.

Braća Daniel i Vincent Cavanagh, koja predvode bend Anathema, su zajedno sa Johnom Douglasom (bubnjevi), pevačicom Lee Douglas, basistom Jamiem Cavanaghom i Danielom Cardosom (bubnjevi/klavijature) započeli snimanje albuma zimus u studiju Attica Audio (Donegal, Irska), a materijal je završen u studiju Castle Of Doom u Glazgovu sa producentom Tonyjem Dooganom (Mogwai, Belle & Sebastian, Super Furry Animals). Mastering izdanja urađen je u legendarnom Abbey Road studiju.

Povezana vest:  MTV Live – MaraQya u subotu, 28. maja

“Pretpostavljam da se može reći da je album polu-autobigrafski, jer smo ovog puta koristili surogata”, počinje Daniel Cavanagh priču o fiktivnom karakteru “The Optimist”. “Ubacili smo zvuk, osećanja, i krucijalno – naše nade i strahove u drugu osobu i učinili je temom naših pesama. Počeo sam takođe ovog puta da pišem više uz vizuelnu stimulaciju, koristeći osećanja izazvana određenim slikama ili nekim momentom, i onda sam tkao moju unutrašnju priču o liku The Optimist. Džonova ideja je bila da pišem u formi priče, tako da sam album “A Fine Day To Exit” uzeo kao početnu tačku. Vinsentove i Džonove brilijantne pesme su se savršeno uklopile… bili smo jedan um tokom procesa stvaranja”, kaže Daniel Cavanagh.

“Tip koji je nestao – nije se nikad saznalo šta mu se desilo”, pojašnjava Vincent Cavanagh, i dodaje: “Da li je počeo novi život? Da li je podlegao svojoj sudbini? Nije nikad objašnjeno. Pesma koja otvara novi album daje precizne koordinate za Silver Strand beach in San Diego – poslednju poznatu lokaciju The Optimist-a – koja se nalazi na prednjoj strani omota albuma A Fine Day to Exit”

Povezana vest:  SHARE KONFERNCIJA 2, Predavanja uticajnih sajber aktivista dostupna na Internetu

Od prelepe post-rock pesme “Springfield” preko sinematične noar-jazz “Close Your Eyes”, pa sve do ‘cerebralne elektronike’ u “San Francisco”, album “The Optimist” je pre svega putovanje sa puno raznih čudesa – svaka pesma nosi svoje kaleidoskopske čini.

Naslov novog albuma može takođe na dobar način opisati i beskopromisnu i neustrašivu posvećenost Anatheme autorskom radu još od formiranja 1990. godine. Bend je od samih početaka kontinuirano evoluirao: od svoje rane andergraund death i doom metal faze, pa sve do zvezdanih trenutaka progresivnog/ambijentalnog rock benda koji ne poznaje granice.

Bez ozbira na činjenicu da su njihova rana izdanja postali klasici, bend je napustio “tvrde” muzičke korene i otisnuo se u avanturu koja je rezultirala emotivnijom muzikom koja nailazi na odjek duboko u srcima slušalaca. Albumi “Alternative 4” (1998), “Judgement” (1999), “A Fine Day To Exit” (2001) i “A Natural Disaster” (2003) pripadaju fazi kada je bend hrabro eksperimentisao, istražujući do najudaljenijih granica, nakon čega su snimili “ We’re Here Because We’re Here” koji je zacementirao njihov status post-progresivnih kraljeva i jednog najznačajnjih rock bendova uopšte u svetu.

Povezana vest:  NIŠVILLE 2012, Besplatan Workshop

Nakon nagrađivanog “Weather Systems” (2012) i očaravajućeg “Distant Satellites” (2014) ambijentalni rokeri se vraćaju sa novim izdanjem, jednim od najmračnijih albuma zanimljivog naziva punog neočekivane muzike koja će iznenaditi i dobro upućene obožavaoce.

Kao predgrupa Anathemi na koncertu u Beogradu 23. oktobra sviraće uticajni francuski post metal duo Alcest, koji važi za pionire podžanra blackgaze (mešavina pravaca black metal i shoegaze). Grupa iza sebe ima 5 albuma i više turneja po Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Alcest je 2000. godine osnovao songwriter i multiinstrumentalista Neige (aka. Stéphane Paut) kao black metal projekat, a od 2009. je njegov stalni član i Winterhalter (Jean Deflandre). Njihova muzika je poetična i intezivna, a koncerti nezaboravni.