gitarijada_logoU četvrtak, 5. avgusta počinje 44. zaječarska gitarijada

 

Zaječarska Gitarijada, najstariji festival neafirmisanih rok bendova u ovom delu Evrope, počinje u četvrtak otvaranjem 6. međunarodnog salona rok fotografije u Radul-begovom konaku u Zaječaru. Do 8. avgusta za najbolji bend 44. izdanja Gitarijade na otvorenom prostoru u park šumi Kraljevica takmičiće se 12 grupa, koje je selekciona komisija sa Sašom Bonovićem na čelu, izabrala u konkurenciji od 90 bendova.

Publici će se predstaviti grupe „Bolesna štenad“ i „Alhemija“ iz Beograda, „Praj“ (Pry) i „Svarun“ iz Novog Sada, „Plastik sandej“ (Plastic Sundey) iz Niša, „Stondilers“ (Stonedillers ) iz Čačka, „Šejdi kru“ (Shejdi Kruu) iz Sremske Mitrovice, dva zaječarska benda „Delirijum“ i „Trilogija“, zatim grupu „Megavat“ iz Požarevca, „Es i fol“ (As i fall) iz Banja Luke i bend „Šraf“ (Shraf) iz Kosovske Mitrovice.

Povezana vest:  Crna Gora u Sea Dance festival ulaže 5 miliona evra!

Ukoliko neki bend otkaže učešće, u takmičarskom delu nastupiće beogradska grupa „Slam tilt“. U revijalnom delu, 6. avgusta, publika će moći da čuje poznatog i popularnog američkog muzičara Lens Lopeza, a zatim i poznatu zagrebačku grupu „Psihomodo pop“, kao i rok sastave „Van Gog“ i „Over drajv“. Druge takmičarske večeri nastupiće Kiki Lesandrić i „Piloti“, zatim nekadašnji pobednici Gitarijade – grupa „Bjesovi“ iz Gornjeg Milanovca, beogradski sastav „Najt šift“ i Đorđe David.

Povezana vest:  Boj Džordž dolazi u Beograd

Pobednici Gitarijade, prema odluci žirija koji će činiti Lesandrić, Milan Šćepanović („Najt šift“) i predstavnik medijskog sponzora TV Košava, dobiće 150.000 dinara, dok će najboljem bendu prema mišljenju publike pripasti 100.000 dinara.

Ove godine uporedo sa Gitarijadom biće održan 14. međunarodni moto skup na kome se očekuje dolazak oko 1.000 bajkera iz Srbije, Austrije, Nemačke, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. U subotu, 7. avgusta, biće priređena bajkerska takmičenja, akrobacije i defile, a na Kraljevici uporedo će biti organizovana dva kampa – kamp rokera, koji će biti potpuno besplatan, i kamp bajkera. Ulaz na festival se ne plaća.

Povezana vest:  Večeras treći "Long Night" festival