Zbog velikog interesovanja publike, japanska muzička grupa „JapaLkan“ održaće još jedan koncert balkanske muzike „Srpski koncert – voljenoj srpskoj zemlji“, u subotu 20.01. od 19h u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica. Karte se bez prethodne rezervacije mogu preuzeti na blagajni UK Rakovica od četvrtka 18.01. do popunjenosti.

JapaLkan je odlučio da domaćoj publici pokloni još jedan koncert, nakon što su karte za nastup u petak, 19. januara 2018. godine, u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, munjevitom brzinom podeljene.

Nastupe ove zanimljive japanske grupe, poznate po negovanju balkanskog melosa i izvođenju muzike sa ovih prostora, u Srbiji, omogućila je kompanija Japan Tobacco International u saradnji sa Ambasadom Japana u Srbiji.

Povezana vest:  Drugi dan  KONTAKT konferencije obeležio koncert Obojenog programa i brojne radionice i paneliDrugi dan  KONTAKT konferencije obeležio koncert Obojenog programa i brojne radionice i paneli

Naoki Hišinuma, frontmen i glavni vokal grupe, koji svira i trubu, tubu i flugelhorn, osnovao je „JapaLkan“ 2014. godine zajedno sa profesionalnim muzičarima koji su, zahvaljujući svojim izvođenjima, poznati ne samo u Tokiju, već i širom Japana. Svoj naziv grupa duguje pojmovima „Japan“ i „Balkan“ koji su simbolično spojeni, čime ovi umetnici žele da pošalju poruku razumevanja i prijateljstva dveju kultura, kao i da muzička umetnost ne poznaje granice. Hišinuma, osim sa JapaLkanom, nastupa i sa svetski poznatim orkestrom Shibusa shirazu, sa kojim je obišao veliki broj evropskih država, uključujući i Sloveniju, dok će povodom koncerta JapaLkana u Beogradu prvi put posetiti Srbiju i to zahvaljujući podršci kompanije Japan Tobacco Intrernational i drugih prijatelja u Srbiji i Japanu.

Povezana vest:  Ke$ha dizajnirala neobičnu kolekciju nakita

Takođe, grupa je nastupila i na festivalu Kustendorf 16. januara u okviru redovnog muzičkog programa.

„JapaLkan“ je 2015. godine objavila album pod nazivom „‘Ajde! ‘Ajde! ‘Ajde!“, a 2017. mini album „Mesečina“. Na njihovom repertoaru nalaze se neke od najpoznatijih i našem narodu omiljenih pesama kao što su „Mesečina“, „‘Ajde Jano“, „Ederlezi“, „Niška banja“, itd. Celokupnom utisku, pored nastupa na srpskom jeziku i jedinstvenog spoja muzičkih instrumenata, značajno doprinose autentične srpske narodne nošnje i opanci, koje su članovi grupe dobili od jedne porodice iz Šumadije nakon što su ovdašnji mediji pisali o njihovom radu sredinom 2017. godine.

Povezana vest:  Izvođači iz Srbije na glavnoj bini holandskog festivala Eurosonic!

Kompanija Japan Tobacco International je tradicionalno najveći korporativni promoter japanske kulture i tradicije. Pod njenim pokroviteljstvom, Srbiju su prethodnih godina posetili neki od najznačajnijih japanskih umetnika današnjice, među kojima su pozorišna trupa „A La Place“, sastav perkusionista „Ondekoza“, Gocoo bubnjari, tradicionalna grupa Variki, čuvena pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming i mnogi drugi afirmisani japanski umetnici.