No Borders Orchestra (NBO), ansambl u kome sviraju vrhunski profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, u avgustu ove godine održaće veliku regionalnu turneju. Kao otelotvorenje svega onoga što ideja moderne Evrope znači: raznovrsnost, integracija i duh prijateljstva, orkestar će održati 4 koncerta i širiti svoju moćnu poruku u sledećim gradovima:

  • 17. avgust, Budva, Grad Teatar u 21h
  • 18. avgust, Prizren, Lumbardhi Cinema u 21h
  • 20. avgust, Sarajevo, radionica i koncert, Dom Armije u 20h
  • 22. avgust, Beograd, Centar za kulturnu dekontaminaciju u 20h

Ovogodišnjim koncertima No Borders Orchestra započinje projekat Balkan Season, sa kojim će svake godine ići na regionalnu letnju turneju. Orkestar se trenutno nalazi u Kotoru u Crnoj Gori, gde će i započeti turneju koncertom u Budvi. Dvojica vrhunskih muzičara nastupiće kao solisti – violinista Stanko Madić i violista Saša Mirković. Dirigent je Premil Petrović, koji je ujedno i umetnički direktor NBO.

Povezana vest:  Promo - koncert Zebra Dots u KC Gradu u sredu 30.01.2013., brought to you by HP Connected Music

Vrhunski kvalitet orkestra je direktan odraz onoga što NBO veruje da Zapadni Balkan, ali i Evropa, mogu postići samo kada su ujedinjeni tolerancijom, poštovanjem različitosti i zajedništvom.Zato će No Borders Orchestra zajedno sa sarajevskom organizacijom Mali Mozart koja se bavi muzičkom edukacijom dece, održati radionicu za decu i mlade od 12 do 18 godina u Sarajevu 20. avgusta, o saradnji i prijateljstvu u muzici i društvu.

Balkan Season 2018 – No Borders Orchestra (NBO) je drugo ime za:

  • izvanrednu muziku
  • jedinstvo u različitosti
  • toleranciju i zajedništvo na Balkanu, Evropi i svetu!

U regiji u samom srcu Evrope koja se već decenijama povezuje isključivo sa krizama, sukobima i podelama, postoji grupa mladih ljudi koji otelotvoruju sasvim drugačiju priču. Njihova strast je zajedništvo, njihova povezanost je prijateljstvo, njihov jezik je muzika. No Borders Orchestra je njihova priča! Kao što svakodnevno vidimo u vestima, ono što se događa na Balkanu, događa se i u svetu; zbog toga značaj NBO-a nije regionalan, već univerzalan!

Povezana vest:  METALIKA NA UŠĆU, Ulaznice za beogradski koncert najjeftinije su u Evropi!!

Svojim izvanrednim muzičkim nastupima, No Borders Orchestra ruši granice svih vrsta: između zemalja, etničkih grupa i klasa, između klasičnih koncerata za ”odabrane” i postaju događaj za “sve”. Partneri u ovom projektu su Grad Teatar Budva, Lumbardhi fondacija i DAM festival iz Prizrena, udruženje Mali Mozart iz Sarajeva i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Projekat su podržali Fondacija za otvoreno društvo, Goethe institut, Regional Cooperation Council, Raiffeisen banka u Beogradu, Telemach i Unicredit u Sarajevu, kao i Unicef, UNDP, ambasada Austrije u Sarajevu, ambasada SAD u Podgorici i Prištini, kao i Moritz Ice i Luis Roederer u Crnoj Gori.

Povezana vest:  Vip žurka Guarana Foam Festa u Beogradu

U saradnji sa muzičkim izdavačkim kućama Universal Music Serbia i Deutsche Grammophon, orkestar je početkom 2015. godine objavio i album “The Opening“. Ovo izdanje opisuje beskompromisno svež i inovativan pristup i prenosi sirovu energiju ove grupe mladih, slobodoumnih i vanredno talentovanih muzičara, dok pored tradicionalnih komada Sergeja Prokofjeva, Riharda Vagnera i Zoltana Kodalja, izvode i modernu kompoziciju Konji Svetog Marka proslavljene srpske kompozitorke Isidore Žebeljan. Izdanje “The Opening“ je dostupno na digitalnim i striming servisima širom sveta, a album u fizičkom formatu je moguće naručiti preko Metropolis Music Online prodavnice – https://umrs.lnk.to/NBOTheOpening.

Na linku ispod preuzmite više informacija o orkestru, kao i fotografije i spisak članova orkestra iz regiona koji učestvuju u projektu No Borders Orchestra Balkan Season 2018.