Željko Joksimović oduševio novim koncertom „Dva sveta“ u Sava centru, filmskom muzikom, drugačijim repertoarom i sjajnim emocijama

///Željko Joksimović oduševio novim koncertom „Dva sveta“ u Sava centru, filmskom muzikom, drugačijim repertoarom i sjajnim emocijama

Željko Joksimović oduševio novim koncertom „Dva sveta“ u Sava centru, filmskom muzikom, drugačijim repertoarom i sjajnim emocijama

Emocije i muzika koje su vratile publiku u 70-te i 80-te godine prošlog veka obeležile su večerašnji koncert „Dva sveta“ Željka Joksimovića u dvorani „Sava centra“. Nastup jednog od najpopularnijih muzičara u regionu ispunio je očekivanja i podsetio je sve na period kada je Zoran Simjanović stvarao kultnu filmsku muziku, kao što su „Tango argentino“, „Grlom u jagode“, „Specijalno vaspitanje“, „Balkan ekspres“, „Flojd“, „Petrijin venac“ i mnoge druge čuvene numere. Željko im je „obukao“ novo ruho, i u pratnji big benda i gudačkog kvarteta Metamorfozis posvetio je deo koncerta upravo Simjanoviću, i njegovom stvaralaštvu.

– Čak i u nemom filmu postoji muzička pratnja. Čarlija Čaplina tako je uvek pratio klavir. Ovog novembra je 110 godina od prve pisane muzike za igrani film. U pitanju je bila 1908. godina, a vama želim dobrodošlicu u moj svet – ovim rečima naš muzičar je otvorio spektakularni koncert nakon svojevrsnog filmskog instrumentala.

Povezana vest:  Lena Kovačević dobitnica priznanja za doprinos kulturi u Srbiji

Svaka pesma je bila umetničko delo, samo što su umesto četkice i boja, ugođaj za čula stvarali instrumenti na bini, izvanredni aranžmani i glas Joksimovića.

Pored pesme Tome Zdravkovića „Dva smo sveta različita“, po kojoj ceo koncept i nosi naziv, na repertoaru su se našle i numere „Moja draga – moj Beograd“, „Kada padne noć“ od Riblje čorbe, „Nije htjela“ od Kemala Montena, „Zašto“ od Olivera Dragojevića, a publiku je na noge podigla pesma „Zemljo moja“, koju je Željko izveo zajedno sa specijalnom gošćom i velikom prijateljicom, Ismetom Dervoz Krvavac.

– Ne znam kako je kod vas, ali ja dobro pamtim Beograd iz ranijeg perioda. Bio je prestonica moje zemlje, koja je bila dosta veća. Imala je more, seljake, radnike, festivale, pevali smo. Možda zato što smo je zaista voleli i zato je što zaista bila naša – rekao je Željko, uz uvodne taktove pesme, zajedno sa Ismetom na bini, uz ovacije „Sava centra“.

Povezana vest:  MTV premijera: Hladno Pivo – “Ezoterija” u ponedeljka, 21. marta

Ismeta je specijalno za ovu priliku doputovala u Beograd.

– Počašćena sam, ovo je izuzetan trenutak za mene. Da me posle 44 godine, kada je otpevana „Zemljo moja“, jedan veliki umetnik kao Željko Joksimović pozove da zajedno izvedemo je nešto izvanredno. Hvala mu u ime Kemala Montena, mojih „Ambasadora“, u moje ime, a kako sam se ja osećala na bini, mogu da opišem kroz jednu reč – kad mi u Sarajevu kažemo da nam je bio merak – rekla je slavna pevačica.

Povezana vest:  Ovog petka samo na MTV kanalu u Friday Night Music-u Jennifer Hudson, Laka i Beyonce!

Između pesama Željko je razgovarao sa publikom, podsećao je na vrednosti muzike iz prošlog veka, na muzičku tradiciju na ovim prostorima, na simbole i sve ono lepo iz 80-ih.

Važan deo repertoara zauzimale su pesme Joksimovića, kao što su „Ljubavi“, „Mišel“, „Zaboravljaš“, „Drska ženo plava“, „Nije ljubav stvar“, „Balada“, „Milimetar“, „Leđa o leđa“, dok je premijerno pred beogradskom publikom izvedena numera „Menjaj pesmu“.

Novo druženje u Sava centru Željko je zakazao za četvrtak, 6. decembar, baš kao i 18.12, dok 7.12. ima koncert sa istim repertoarom u Novom Sadu.

By | 2018-12-04T08:40:38+00:00 decembar 3rd, 2018|Muzika|0 Comments

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.