Kalifornijski reper Kendrik Lamar dobio je danas osam nominacija za američke muzičke Gremi nagrade, i vodi po nominacijama ispred drugog repera Kanadjanina Drejka koji je dobio sedam.

Ovo je novi trijumf za američki rep koji ipak teško dolazi do najvećeg priznanja, album godine, koji je poslednji put dodeljen nekom rep albumu pre 14 godina.

Kendrik Lamar već ima osvojenih 12 Gremija, od kojih pet za svoj album „DAMN“ na poslednjoj dodeli.

Povezana vest:  Drum Dum Fest 07 među Top 10 festivala koje morate posetiti

Ovog puta album koji prati film „Black Panther“ doneo je Kendriku Lamaru, čije pravo ime je Kendrik Dakvort, najveći broj novih nominacija. Tridsesetjednogodišnji američki umetnik producent je albuma, doprineo je u pisanju svih numera i više njih je interpretirao.

Iz ovogodišnjih nominacija su izostavljeni Bijonsi i Džej-Zija čiji album „Everything is Love“ je pozdravila kritika ali koji nije nominovan ni u jednoj kategoriji.

Povezana vest:  Olafur Arnalds ima album 21. veka

Medju drugim velikim imenima koja fale su pevačice Tejlor Svift i Arijana Grande, kojih nema u vodećim kategorijama.

Istovremeno spisak nominacija svedoči o mnogo više žena, čiji mali broj  je bilo kritikovano u ranijim izdanjima Gremi nagrada.

Pet od osam nominovanih u kategoriji albuma godine su žene- Kardi Bi, Kejsi Masgrejvs, Dženel Mone, Her i Brendi Karlajl takodje su nominovane u toj kategoriji uz Kendrika Lamara, Drejka i Poust Malouna.

Povezana vest:  CIGARETTES AFTER SEX PRVI PUT U BEOGRADU!

Šest od osam nominovanih za najboljeg mladog umetnika su žene, što se takodje smatra jednom od četiri glavne Gremi nagrade Gremi.

Akademija za diskografsku umetnost, koja predstavlja profesionalce u muzici u SAD koja je kritikovana prilikom prošlogodišnje dodele od tada je sprovela niz reformi da bi faforizovala diverzitet u svom članstvu i na dodeli Gremi nagrada.

Ceremonija uručivanja Gremi nagrada biće održana 10. februara u Los Andjelesu.