Pravovremeno s prolećem u glavnom gradu Austrije 20. marta počinje 15. festival bluza „Vienna Blues Spring 2019“. Vrhunac ovogodišnjeg „Prolećnog bluza“ čine nastupi američkog virtuoza na gitari Nikea Zitoa, poslednjeg pravog „Louisiana Bluesmana“ Lila Jimmyja Reeda, „Vargas Blues Banda“ sa zvezdom Johnom Jaggerom i nastup Millera Andersona. Festival se održava na tri lokacije u gradu: pozorištu „Theater Akzent“ i muzejima „Haus der Musik“ i „Mozarthaus Vienna“ .

Povezana vest:  Izašao album prvenac benda JARV IS..., novog projekta Jarvis Cockera

Šest nedelja Beč će biti svetska metropola bluza. A da bluz nije samo muška stvar potvrđuje činjenica da će na festivalu nastupiti brojne muzičarke kao što su: mlada gitaristkinja Vanja Sky, pevačica i pijanistkinja iz Srbije Katarina Pejak koja će nastupiti sa grupom „RUF Blues Caravan“, kanadska bluz-ikona Sue Foley i dr.

Pred kraj festivala održaće se bugi-veče u „Kući Mocarta“. Bluz i bugi-pijanista Martin Pyrker je za 24. april pripremio poseban program. Mladi kvartet saksofonista „Die Ranzler“ izvešće 28. marta poznate numere džeza, popa, narodne muzike, muzike sa Balkana.

Povezana vest:  Lexington „zapalio" Kopaonik

U okviru bluz-festivala nastupiće oko 300 umetnika iz različitih muzičkih oblasti od fanka, roka, bugi-vugija do džeza.

Festival se završava 30. aprila 2019. godine.

Više informacija: http://www.viennabluesspring.org/

PHOTO: Promo