Kraj šezdesetih prošlog veka obeležio je početak kosmičke ere koja se u mnogome preslikala na pop kulturu. Misija Apola 11 pokrenulo je lavinu uzbudljivih umetničkih ostvarenja koja su imala toliko jaku i upečatljivu viziju budućnosti koja će se odvijati miljama daleko od matične planete. Kjubrikova „Odiseja u svemiru 2001″ bila je direktna inspiracija za, tada mladog, kantautora Davida Bowiea da osmisli lik majora Toma i smesti ga u pesmu koja i posle pedeset godina najsavršenije oslikava ljudsku znatiželju, čovekovu istraživačku prirodu i osvajački poriv.

Mnogi iskusniji, stariji rok kritičari složiće se u konstataciji da se u rokenrolu poslednja velika stvar desila baš u tim godinama. Šetnja Neila Armstronga po površini Meseca, estetika „budućeg sveta“ koju je Artur Klark do detalja opisao u svojim knjigama i filozofija koja čovečanstvo vraća zvezdama odakle i potiče podstakla je tadašnju generaciju rokenrol autora da stvori svoj svemirski – glamurozni rok univerzum.

Povezana vest:  Džo Koker 29. maja u Beogradskoj areni

Sav taj kreativni naboj sadržan je u Bowievoj pesmi „Space Oddity„. David je gradeći priču o požrtvovanoj avanturi majora Toma u stvari dotakao mnoge teme koje su navele na preispitivanje mogućnosti ostvarenja želje o intergalaktičkim putovanjima. Svom junaku se vraćao često tokom karijere ali će upečatljiva komunikacija sa kontrolom leta, pretočena u genijalnu muzičku narativnu gradaciju, zauvek ostati zapamćena.

Ove godine, 12. jula obeležavamo pola veka od izlaska ovog singla. Simbolika pesme „Space Odditty“ nas navodi na preispitivanje, vraća nas Bowieu – „čoveku koji je pao na Zemlju“, umetniku koji je na kraju zaista zakoračio u neku drugu dimenziju, baš kao u Kjubrikovom filmskom epu. Jubilarno box set izdanje obogaćeno je velikim posterom na kojoj je fotografija (autor Ray Stevenson) nastala tokom Bowievog nastupa na koncertu „Save Rave `69″ gde je u pozadini projektovan snimak sa kosmonautom. Dupli 7″ singl, na vinilu, donosi originalnu mono verziju pesme kao i specijalno urađen miks povodom ovog jubileja koji je uradio Bowiev višedecenijski saradnik, producent Tony Visconti.

Povezana vest:  Prvi singl grupe Moondance sa novog albuma

Premijera sasvim novog videa za „Space Oddity“ biće upriličena tokom specijalne manifestacije u „NASA The Kennedy Center“ u Vašingtonu, tom prilikom biće obeleženo i pedeset godina od spuštanja na površinu Meseca. Video za pesmu sadržaće nove snimke poletanja i sletanja Apola 11 kao i Bowieve snimke izvođenja pesme na koncertima 1990. i 1997. godine. Događaj je zakazan za 20. jul a odmah po završetku snimak manifestacije biće postavljen na YouTube kanal.

Povezana vest:  Željko Joksimović oduševio publiku u Crnoj Gori pesmom u sred bazena

Posetite www.spaceoddity50.com i saznajte na koji način možete prvi preslušati novi remiks za pesmu „Space Oditty“. Akcija je deo ekskluzivne kampanje „Space Oddity x Unlock The Moon Experience“ koju organizuje izdavačka kuća Parlophone.

„David Bowie – Space Oddity 50th Anniversary Box Set“ možete da poručite na Mascomovom sajtu.