AlexanderBalans besplatno na internetu

 

Novosadski klavijaturista i kompozitor Aleksandar Stamenković pod imenom Aleksander (Alexander) Blu objavio je u januaru besplatno na internetu šesti album instrumentalne elektronske muzike „Balance“.

-Ne volim muziku koja nervozi, besomučna monotona ponavljanja, deranje u mikrofon, agresiju i frustraciju u muzici. Neko se izražava na taj način, ali ja ne. Volim lepu harmoniju, melodiju, blaže analogne zvukove. To je stvar ukusa i potrebe – rekao je Stamenković.

„Balance“, kao i prethodni njegovi albumi, mogu se besplatno preuzeti sa muzičareve zvanične strane www.alexanderblu.com, ali i svetske platforme za preslušavanje i deljenje muzike www.jamendo.com, gde Stamenkovićev profil beleži do sada preko milion, a samo pesma „Emptiness“ preko 380.000 preslušavanja.

Povezana vest:  Rijana: Neću glumiti Vitni Hjuston, to su priče

-Devedesetih sam se nudio izdavačkim kućama u Srbiji, ali nisu bili zainteresovani za instrumentalnu muziku. Probao sam po Evropi, ali su odgovarali da nedeljno dobijaju stotine CD-ova iz celog sveta. Razvojem širokopojasnog interneta rasle su moje šanse za prezentaciju muzike bez izdavačkih kuća. Što je još bolje, tu je ceo svet – ističe Stamenković.

Povezana vest:  Bieber nije preboleo Selenu!

Studijski snimatelj i producent, koji je radio sa sastavima poput „Eve Braun“, „Goblina“, „Velikog prezira“, „Darkvud daba“ i drugih, svoju instrumentalnu muziku nudi po licenci „Krijejtiv komons“ (Creative Commons“, koja dozvoljava besplatno preuzimanje pojedincima za lične potrebe, ali i naplatu ako se koristi u komercijalne svrhe.

-Moju muziku koriste za video igrice, prezentacije kompanija, pušta se po restoranima, tržnim centrima, aerodromima. Dešava se da čujem svoju muziku u pozadini nekih reklama ili dokumentarnih emisija. Na kablovskom Travel kanalu su puštali pesmu ‘Concert’ u pozadini reportaže o Londonu – ističe Stamenković.

Povezana vest:  Džastin Biber je religiozan: Moj idol je Jov iz biblijskog Starog zaveta

Umetničko ime Blu, Stamenković je uzeo jer je kraće i lakše ga pamte inostrani korisnici, među kojima su i studenti, video amateri, fotografi, dokumentaristi i slični.

-Prošle godine me kontaktirao neki čovek iz Čilea koji se stvarno preziva Blu, i oduševio se što u Srbiji postoji neko ko se preziva Blu! Par puta su me mejlom pitali da li znam srpski ili ‘je l’ govoriš našim jezikom’? Valjda ih to Blu zbunjuje – kaže Stamenković.