FOTO Montserrat Caballe

SVETSKA OPERSKA DIVA MONTSERRAT CABALLE U UMAGU!

Montserrat Caballe peva na otvoranju 22.Studena Croatia open turnira, 23.jula, u Umagu. Španska sopranistica, rođena u Barceloni, Montserrat Caballe je  u opernom svetu poznata po nadimku La Superba, što znači da ima status apsolutne dive. Pevala je u preko osamdeset opernih uloga, od barokne opere do Verdija, Wagnera, Puccinija, Straussa. Njen glas je poznat po svojoj čistoći, preciznoj kontroli i kao izuzetno moćan. Caballe je poznata i po humanitarnom radu, UNESCO-va je ambasadorka Dobre volje, a u Barceloni godinama deluje njena Fodnacija za pomoć napuštenoj deci. Snimila je duet s rock pevačem Freddiejem Mercuryjem (Queen), hit Barcelona. Pesma je nakon objave na istoimenom albumu postala 1992. godine i himna Letnje olimpijade u Barceloni. Caballe je Barcelonu izvela uživo i 1999. godine na otvoranju finalne utakmice UEFA Lige Šampiona na Camp Nou stadionu u Barceloni, uz snimku tada pokojnog Mercuryrija na led ekranu stadiona. Svojom ličnošču, ljudskom toplinom, harizmom i neverovatnim glasovnim mogućnostima Caballe očarava publiku širom sveta već gotovo pet desetleća. Hrvatska publika imaće priliku da sluša špansku divu na svetskoj turneji, u okviru koje otvara 22.STUDENA CROATIA OPEN UMAG, 23.jula u 21 sat.

Povezana vest:  Grupa Negativ, posle tri godine pauze, u SKC

Montserrat na koncertu u Umagu peva u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra .Crnogorski simfonijski , osnovan u okviru Muzičkog centra Crne Gore, nastupio je na premijernom koncertu 14.decembra 2007. godine pod dirigentskom plaicom Alekseja Šatskog. Svirali su premijeru  prve crnogorske opere Balkanska carica . U protekle četiri sezone sa orkestrom su sarađivali istaknuti crnogorski i inostran umetnici: Goran Krivokapić, Grigorij Krasko, Vladimir Ovčinikov, Boštjan Lipovšek, Ingomar Rojner, Roman Simović, Štefan Kropfič, Emanuel Sison, Tim Hju, Ronald Colman.

Povezana vest:  Bešlić, Ilić i Šaulić u maju zajedno u "Skenderiji"

Koncert u Umagu je prvi nastup ovog mladog orkestra u Hrvatskoj.

Koncertom u Umagu ravna španski dirigent Jose Collado.

Collado, svetski poznati dirigent vodio je u najvećim opernim kućama sa najvećim izvođačima današnjice. Kao operskii dirigent Collado je radio u svetskim kućama uključujući i Metropolitan Operu, Carnegie Hall u New Yorku, Scala u Milanu, Arena u Veroni, Royal Albert Hall i Royal Festival Hall u Londonu, i radio je s pevačima kao što su Jaime Aragall, Montserrat Caballéa, Piero Cappuccilli, Ileana Cotrubas, Placido Domingo, Edita Gruberova, Barbara Hendricks, René Kollo, Alfredo Kraus, Luis Lima, Eva Marton, Leo Nucci, Elena Obraztsova, Katia Ricciarelli.

Povezana vest:  SANTOS BROTHERS U ODBRANI ROCK SCENE SRBIJE