kim_clarke2004_1

Kim Clark umesto Tacume u Bowie Funk Experinece
 
Jedan od ekskluziviteta druge večeri Nišvilla je sastav Funk Experience koji predvodi funk jazz legenda Joseph Bowie. Ovaj sastav je prvobitno najavljivan kao bend čiji je kolider bas gitarista  Jamaladeen Tacuma, međutim, Tacuma je u poslednjem trenutku bio sprečen da doputuje u Niš zbog smrtnog slučaja u porodici.  Ali kao i više Srbiji angažovana je fantastična basistkinja i kontabasistkinja Kim A. Clarke, dugogodišnji, i  po mnogima, najznačajniji član čuvenog Bowie-oveg sastava Defunkt – i muzičar sa impresicnom biografijom i kada je reč o mainstream džezu.
Kim Clarke je svakako najpoznatija žena koja podjednako dobro svira i električnu bas gitaru (u funk miljeu) i kontrabas – kad je reč o “ortodoksnijem” džezu. Od početka osamdesetih pa sledeće dve decenije bila je član kultnog avant – jazz – funk sastava Defunkt, sa kojim je nastupala širom sveta i snimila 17 albuma. Iako je ocenjena kao “verovatno najbolji funk basista u Njujorku”, što je za posledicu imalo i saradnju sa Robertom Palmerom,  Queen Latifah-om, Screamin Jay Hawkins-om, James Blood Ulmer Experience… spisak imena velikana iz domena džeza u užem smislu reči, sa kojima je sarađivala je još impresivniji: Joe Henderson, Yusef Lateef, Wallace Roney, Oliver Lake, Jack Mc Duff, Jimmy Heath , Steve Coleman, Lester Bowie, Lionel Hampton, Dr. Billy Taylor, Dakota Staton , Gracian Moncur, Art Blakey, Philly Joe Jones, Marylou Williams, Sheila Jordan, Geri Allen, Vanessa Rubin , Cassandra Wilson… zbog čega je clesto zovu “ženski Ron Carter”.
Joseph Bowie je najmlađi član poznate muzičke porodice. Prve muzičke lekcije dobio je u rodnom Sent Luisu od svog oca Vilijema Lestera Seniora, a na njega su dosta uticala i starija braća Bajron (saksofonista i aranžer) i Lester Bowie – legendarni trubač i vodja sastava Art Ensemble of Chicago i Brass Fantasy. Kroz saradnju sa punk-funk saksofonistom Džejmsom Čensom okreće se novom talasu i osniva sastav Defunkt sa kojim je tokom 25 godina snimio dvadesetak albuma.

 

Povezana vest:  Belgrade Beer Fest 2024 - Poziv fanovima: Odaberite zvuke sledećeg festivala – kreirajmo zajedno LINE UP!