Na današnji dan – 13. novembar

1093 – Umro je škotski kralj Malkolm III (Malcolm), tokom petog bezuspešnog pokušaja da pokori Englesku. Na vlast je došao 1057, pošto je pobedio i ubio kralja Makbeta (Macbeth). Time je osvetio svog oca kralja Dankana I (Duncan), kojeg je Makbet ubio 1040.
1782 – Rođen je Esajas Tegner (Esaias), jedan od najvećih švedskih pesnika autor čuvene „Sage o Fritjofu“.
1813 – U Njegušima je rođen Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika, filozof i državnik, veliki epski pesnik, autor slavnog dramsko-epskog dela „Gorski vijenac“. Kao državnik postavio je temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva štamparija u Cetinju 1834. i podignuta prva škola. U književnoj baštini ostavio je i ep „Luča mikrokozma“, dramu „Lažni car Šćepan Mali“, pesme.
1868 – Umro je italijanski kompozitor Đoakino Antonio Rosini (Gioačhino, Rošini), autor 39 opera od kojih su načuvenije „Seviljski berberin“, „Viljem Tel“, „Otelo“.
1871 – Rođen je Vladislav Ribnikar, osnivač lista „Politika“ (1904), njen prvi direktor i glavni urednik. Jedan je od osnivacča TANJUG-a i prvi direktor te agencije (1943). Bio je ministar prosvete FNR Jugoslavije 1945. i predsednik Komiteta za kulturu i umetnost 1946.
1912 – Rođen je francuski pisac rumunskog porekla Ežen Jonesko (Eugene Ionesco), koji se svojom antidramom suprotstavio klasičnom pozorištu odbacivši svaku akciju, uzročnu povezanost i tradicionalne šeme klasičnih dramskih dela („Ćelava pevačica“, „Lekcija“, „Stolice“, „Nosorog“, „Makbet“).
1941 – Prvi britanski nosač aviona „Ark Rojal“ pogođen je u Drugom svetskom ratu nemačkim torpedom u blizini Gibraltara i narednog dana je potonuo.
1942 – Počela je odlučujuća vazdušno-pomorska bitka između japanskih i američkih trupa kod Gvadalkanala u Tihom okeanu. U trodnevnim borbama obe strane su pretrpele velike gubitke u brodovima, ali su strateški uspeh postigli Amerikanci.
1944 – Partizanske jedinice Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Skoplje u Drugom svetskom ratu.
1945 – Francuski general Šarl de Gol (Ćarles, Gaule) izabran je glasovima svih 555 poslanika za predsednika privremene vlade, posle čega je formirao koalicioni kabinet u koji je ušlo i pet komunista.
1965 – Umro je srpski arheolog Vladimir Petković, profesor Beogradskog univerziteta, upravnik Narodnog muzeja u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti, stručnjak za srpsku srednjevekovnu umetnost. Rukovodio je otkopavanjima Stobija i Caričinog grada.
1970 – Hafez al Asad (Ašad) je vojnim udarom pruzeo vlast u Siriji.
1974 – Umro je italijanski filmski režiser i glumac Vitorio de Sika (Vittorio, Sica), jedan od tvoraca neorealizma („Kradljivci bicikala“, „Stanica Termini“, „Ćoćara“, „Vrt Finci Kontinijevih“.
1975 – Svetska zdravstvena organizacija objavila je da su u Aziji, prvi put u istoriji, iskorenjene velike boginje.
1980 – Američki svemirski brod „Vojadžer I“ je poslao prve snimke Saturna napravljene iz blizine.
1985 – U erupciji vulkana Nevado del Ruis u centralnoj Kolumbiji razoren je grad Armero. Poginulo je oko 25.000 ljudi.
1994 – Šveđani su na referendumu sa 52,2 odsto glasova odlučili da se njihova zemlja priključi Evropskoj uniji.
1999 – U zemljotresu u Turskoj poginulo je više od 450 ljudi, a oko 2.500 je ranjeno.
2000 – Predsednik Filipina Džozef Estrada (Joseph) optužen je za korupciju. Pod pritiskom protesta građana i vojske on se 2002. povukao s vlasti i predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije.
2001 – Borci antitalibanske Severne Alijanse ušli su u glavni grad Avganistana Kabul.

Povezana vest:  Na današnji dan - 24. april