Na današnji dan – 2. april

742 – Rođen je franački kralj Karlo Veliki koji je od dolaskana presto 768. do smrti 814. proširio franačko carstvo od Severnog mora do Italije i od Atlantika do Češke. Krunisan je za cara 800. godine.

1758 – Rođen je Džejms Monro (James Monroe), jedan odnajaktivnijih političara u američkoj istoriji. Bio je predsednik SAD od 1817. Do 1825. godine. Zajedno sa J.Q. Adamsom formulisao je Monroovu doktrinu kojom je proklamovana američka izolacionistička politika. Sudelovanjem u dva svetska rata i ulaskom u UN, SAD su napustile Monroovu doktrinu.
1792 – Dolar je ozakonjen kao novčana jedinica SAD.

1805 – Rođen je danski pisac Hans Kristijan Andersen(Ćristian). Svetsku slavu donele su mu pripovetke za decu, bajke među kojima su najpoznatije „Carevo novo odelo“, „Ružno pače“, „Snežna kraljica“, „Devojčica sa šibicama“.

1840 – Rođen je francuski pisac Emil Zola (Emile), predvodniknaturalističkog pokreta u francuskoj književnosti, autor „Tereze Raken“, „Žerminala“, „Nane“. Značajnu ulogu Zola je imao u otkrivanju mahinacija najviših vojnih krugova u „Drajfusovoj aferi“. Otvorenim pismom 1898. predsedniku Francuske pod naslovom „Optužujem“ u listu „L’oror“, doprineo je oslobađanju kapetana Alfreda Drajfusa, lažno optuženog za izdaju i osuđenog na doživotnu robiju.

Povezana vest:  Na današnji dan - 22. april

1860 – U Torinu se sastao prvi italijanski parlament.

1872 – Umro je američki pronalazač i slikar Semjuel F. B. Morze(Samuel Morse), tvorac telegrafa i Morzeove azbuke.

1914 – Rođen je engleski filmski glumac Alek Ginis (AlecGuinneš). Proslavio se filmovima „Nežno srce“, „Veliko očekivanje“, „Naš čovek u Havani“, „Lorens od Arabije“, „Pad Rimskog carstva“, „Doktor Živago“, a za ulogu u filmu „Most na reci Kvaj“ dobio je Oskara.

1905 – Otvoren je železnički tunel ispod Alpa „Simplon“ kojimje Švajcarska povezana sa Italijom.

1917 – Američki Kongres objavio je rat carskoj Nemačkoj.

1917 – Pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske u Solunu jepočeo sudski proces protiv grupe oficira na čelu sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem – Apisom, optuženih za pripremanje prevrata I pokušaj atentata na regenta Aleksandra. Nad Apisom i dvojicom njegovih sledbenika izvršena je smrtna kazna streljanjem 26. juna. Ostali su osuđeni na zatvorske kazne. Vrhovni sud Srbije rehabilitovao je Apisa i njegove sledbenike u obnovljenom procesu 2. juna 1953.

Povezana vest:  Na današnji dan - 27. jul

1940 – Nemačka vojska okupirala je Dansku i napala Norvešku.

1944 – Sovjetske trupe prešle su reku Prut u Drugom svetskomratu I ušle u Rumuniju.

1960 – Francuska je potpisala sporazum sa Madagaskarom kojim je Madagaskar postao nezavisna država, nakon 64 godine francuske kolonijalne vladavine.

1965 – Umro je srpski fiziolog Ilija Đuričić, predsednikSrpske akademije nauka i umetnosti od 1960. do 1965. i rektor Beogradskog univerziteta od 1950. do 1952. i od 1954. do 1956. Napisao je veći broj eksperimentalnih naučnih radova iz oblasti fiziologije mišića, endokrinih žlezda, krvi, anafilaksije.

1974 – U Parizu je umro francuski političar i državnik Žorž Pompidu (Georges Pompidou). Bio je predsednik vlade od 1962. do 1968. godine. U junu 1969. izabran je za predsednika Francuske, nakon što je Šarl de Gol (Charles de Gaulle) podneo ostavku.

1974 – U Titogradu (Podgorica) osnovan je Univerzitet Crne Gore.

Povezana vest:  Na današnji dan - 24. januar

1979 – Zatvaranjem britanske vojne baze Malta je stekla pununezavisnost, čime je okončano gotovo 80 godina dugo britansko prisustvo na tom ostrvu.

1981 – Predsedništvo SFRJ proglasilo je vanredno stanje naKosovu zbog demonstracija albanskih studenata koje su počele 11. marta pod parolom „Kosovo-republika“.

1982 – Argentinske vojne snage iskrcale su se na Foklandskaostrva, britansku koloniju u Južnom Pacifiku koju su čuvala 84 britanska marinca. Vojnom intervencijom Britanija je polovinom juna ponovo preuzela Foklandska ostrva.

1999 – Vlasti u Beogradu preuzele su nezavisni radio B92.

2003 – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mirko Šarović podneo je ostavku zbog afere izvoza oružja Vazduhoplovnog zavoda „Orao“ iz Bijeljine Iraku, koji je bio pod sankcijama UN, kao i zbog „špijunske afere u Republici Srpskoj“.

2005 – U Vatikanu je preminuo poglavar rimokatoličke crkve papaJovan Pavle Drugi. Nemački kardinal Jozef Racinger (Joseph Ratzinger) koji je uzeo ime Benedikt Šesnaesti, izabran je za novog poglavara rimokatoličke crkve.