Na današnji dan – 13. jun

323. p.n.e. – U Vavilonu je umro Aleksandar III Makedonski(Aleksandar Veliki), jedan od najvećih vojskovođa u svetskoj istoriji. Njegova legendarna ličnost bila je vekovima inspiracija likovnih umetnika I pesnika.
823 – Rođen je francuski kralj Karlo II Ćelavi (Charles),kojem je Verdunskim ugovorom 843. pripao zapadni i srednji deo franačke države (danas Francuska).
1381 – Pod vođstvom Vota Tajlera (Wat Tyler), u engleskimpokrajinama Kent, Norfok, Safok i Kembridžšir počeo je seljački ustanak protiv feudalaca, izazvan visokim porezima.
1811 – Rođen je književni kritičar i filozof VisarionGrigorjevič Bjelinski, osnivač realističke estetike u ruskoj književnoj kritici. Formulisao je teorijsku osnovu novog pravca u ruskoj književnosti nazvanog „naturalna škola“, a kao uzor isticao je Gogoljevo delo („Pismo Gogolju“, „Književne maštarije“).
1839 – Srpski knez Miloš Obrenović abdicirao je u korist sinaMilana i napustio Srbiju. Knez Milan je umro nekoliko nedelja nakon što je izabran za srpskog vladara, a namesnici su pozvali njegovog mlađeg brata Mihaila da preuzme presto.
1865 – Rođen je irski pesnik i dramski pisac Vilijam BatlerJejts (William Butler Yeats), uz Šoa (Shawa) i Džojsa (Joyce) jedan od najvećih irskih pisaca. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1923. („Oisinova lutanja“, „Vetar u trsci“, „Grofica Ketlin“, „Žuđena zemlja“).
1876 – Srpsko učeno društvo je za prvu ženu akademika izabraloslikarku Katarinu Ivanović. 
1886 – Pod misterioznim okolnostima utopio se bavarski kraljLudvig II (Ludwig), tri dana nakon što je proglašen umobolnim i svrgnut s prestola. Pod njegovim pokroviteljstvom, Rihard Vagner (Richard Wagner) je 1864-85. u Minhenu radio na reformi muzike i drame i izveo svoje čuvene muzičke drame „Tristan i Izolda“ i „Nirnbeški majstori pevači“.
1897 – Rođen je finski trkač na duge staze Pavo Nurmi (Paavo),koji je osvojio devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Oborio je 29 svetskih rekorda.
1899 – Rođen je meksički kompozitor i dirigent Karlos Čavez(Carlos Chavez), osnivač Simfonijskog orkestra Meksika. U svoje kompozicije uneo je obeležja meksičkog muzičkog folklora i instrumente meksičkih Indijanaca („India“, „Četiri sunca“).
1900 – U Kini je počeo tzv. Bokserski ustanak – pobuna seljaka igradske sirotinje protiv stranog kapitala i domaćih feudalaca. Ustanak su u septembru 1901. ugušile evropske sile, Japan i SAD.
1917 – Sa 14 bombardera tipa „Gota“ Nemci su u Prvom svetskomratu prvi put iz vazduha bombardovali London. Poginule su 162 osobe. Pre toga, napadi na britansku prestonicu su vršeni iz cepelina.
1943 – U bici na Sutjesci u Drugom svetskom ratu poginuo jekomandant Treće divizije i član Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Sava Kovačević. Posthumno je proglašen za narodnog heroja.
1944 – Prve nemačke rakete Fau-1 ispaljene su u Drugom svetskomratu na južnu Englesku. Do kraja rata 1945. na teritoriju Velike Britanije palo je više od 1.000 raketnih bombi, od kojih 660 na London.
1953 – Državnim udarom na vlast u Kolumbiji došao je GustavRojas Pinilja (Gustavo, Pinilla), koji je diktatorski vladao do 1957. Kada je u Kolumbiji vraćen demokratski režim.
1956 – Poslednji britanski vojnici napustili su bazu kod Sueckogkanala, kojim je Velika Britanija upravljala 74 godine. Upravu nad Kanalom preuzeo je Egipat.
1965 – Umro je jevrejski filozof i teolog Martin Buber, rođen u Austriji. Pred nacistima je 1938. pobegao u Palestinu i postao jedan od prvih profesora Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Zalagao se za zajedničku jevrejsko-arapsku državu („Priče rabi Nahmana“, „Ja I ti“, „Hasidske priče“, „Gog i Magog“, „Slike o dobru i zlu“).
1982 – Umro je kralj Saudijske Arabije Kalid ibn Abdul Aziz(Khalid). Nasledio ga je brat princ Fahd.
1983 – Američki vasionski brod „Pionir 10“ prošao je krozorbitu Neptuna. To je bila prva letilica sa Zemlje koja je izašla izvan Sunčevog sistema.
1986 – Umro je američki klarinetista Beni Gudmen (BennyGoodmann), najpopularniji muzičar džeza tridesetih godina 20. veka. Jedan je od prvih muzičara među belcima koji se usprotivio rasnoj segregaciji I u svoj džez orkestar, osnovan 1934, uključio i crne muzičare.
1990 – Zbog neuspelog početka razgovora vlasti i opozicije uSrbiji (8. juna), u Beogradu je na Trgu Republike održan prvi protestni miting opozicije protiv vlasti Slobodana Miloševića.
1990 – U Bukureštu su poginule četiri, a ranjeno oko 200 osobakada je policija pokušala da suzbije proteste studenata koji su se smestili u šatore u centru grada.
1992 – U organizaciji Udruženja kompozitora u Pionirskom parku u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva Srbije, održan je „Miting klečanja“, u znak protesta protiv ratne politike predsednika Srbije Slobodana Miloševića.
1994 – Severna Koreja je saopštila da se povlači iz Agencije zaatomsku energiju UN i da više neće dozvoliti dolazak njenih inspektora u zemlju.
2000 – U Pjongjangu je počeo istorijski samit dve Koreje nakojem su predsednici južne i severne Koreje Kim Dae-Džung i Kim Džong-Il vodili razgovore o pomirenju dve države. Lideri dve Koreje sastali su se prvi put posle raspada jedinstvene zemlje 1948.
2002 – Na prvim slobodnim izborima u istoriji Avganistana zapredsednika te države izabran je Hamid Karzai.
2003 – U Briselu je usvojen prvi nacrt ustava EU, 46 godina poslepotpisivanja Rimskog sporazuma, odnosno osnivanja Unije.
2004 – Na izborima za Evropski parlament partija nemačkogkancelara Gerharda Šredera (Sćroeder) pretrpela je najveći poraz od II svetskog rata, a francuska opozicija – socijalisti, velikom većinom glasova porazili su konzervativnu partiju predsednika Žaka Širaka (Jacques Chirac).
2005 – Umro je bivši komunistički lider Portugala Alvaro Kunjal,koji je 31 godinu predvodio komuniste. Bio je simbol otpora nekadašnjem fašističkom režimu Antonia Oliveire Salazara.
2006 – Umro je bivši irski premijer Čarls Hjui (Ćarles Haughey)koji je dominirao političkom scenom u Irskoj od 1970. do početka devedestih godina prošlog veka.
2012 – Bivši predsednik Tunisa Zine El Abidin Ben Ali osuđen je uodsustvu na 20 godina zatvora pred vojnim sudom u Tunisu, zbog podsticanja na nerede, ubistva i pljačke.

Povezana vest:  Na današnji dan - 28. mart