Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) izrazila je danas „ozbiljnu zabrinutost“ zbog odumiranja korala Velikog koralnog grebena i pozvala Vladu Australije da unapredi kvalitet morske vode u tom regionu.

Unesko je naveo u nacrtu izveštaja Komitetu ;za zaštitu ;svetske ;kulturne ;baštine da „klimatske promene ostaju najznačajnija pretnja budućnosti koralnog prostranstva od 2.300 kilometara“.
„Preporučeno je da taj komitet izrazi ozbiljnu zabrinutost zbog ‘izbeljivanja’ korala i odumiranja do kojeg je došlo tokom prethodna dva leta na južnoj hemisferi“, piše u izveštaju.

Povezana vest:  Preporuke za slučaj vulkanskog zagađenja

Unesko je takođe kritikovao Australiju, navodeći da je „napredak ka postizanju dobrog kvaliteta vode bio spor“.

Istraživanje o odumiranju korala objavljeno u naučnom časopisu „Nejčer“ (Nature) pokazalo je da je 91 odsto koralnog grebena „izbledeo“ barem jednom tokom tri perioda beljenja korala u poslednje dve decenije, a da se najveće propadanje dogodilo 2016.

Australijske vlasti saopštile su u maju da je čak polovina od 344.000 kilometara korala možda propalo u procesu odumiranja ;korala zbog čega greben gubi boju.

Povezana vest:  Titanik nije potonuo zbog sante leda već požara?

„Ključno je za koralne grebene širom sveta, uključujući Veliki koralni greben, da međunarodni napori u cilju smanjenja emisije ;gasova ;s efektom ;staklene bašte budu efikasni“, navedeno je u zajedničkom saopštenju australijske ministarke spoljnih poslova Džuli Bišop i ministra za zaštitu životne sredine Džoša Frajdenberga.

U aprilu je objavljeno istraživanje naučnika koje je pokazalo da su u ;višegodišnjem propadanju korala zbog povećanja temperature i kiselosti morske vode, oštećene dve trećine australijskog Velikog koralnog grebena.
PHOTO: Evergreen

Povezana vest:  Deca tragaju za neprimerenim sadržajima na internetu