Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor Telekoma Predrag Ćulibrk potpisali su danas u Beogradu, povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, memorandum o saradnji na uspostavljanju SOS telefonske linije za žene žrtve nasilja.

Kako je najavljeno, SOS telefonske linije za žene žrtve nasilja trebalo bi da počne da funkcioniše naredne godine, a broj telefona koji će žene moći da pozovu tokom 24 sata svakodnevno, sedam dana u nedelji je 0800-222-003.

„Najbolje bi bilo kad se ovaj telefon ne bi upotrebljavao i kada niko ne bi zvao. Mi u ministarstvu smo svi stali u red kako bi se borili protiv nasilja, kako bi iskorenili to zlo koje postoji“, rekao je Đorđević i dodao da je uspostavljanje SOS linije ozbiljan i komplikovan posao.

Povezana vest:  Postoji #MilionRazloga da se pridružite i ovog oktobra u TRADICIONALNOJ ŠETNJI PODRŠKE U BORBI PROTIV RAKA DOJKE

On nije mogao da kaže kada će tačno linija početi sa radom, jer će novac za tu namenu biti predviđen budžetom za 2018. godinu i trebalo bi da bude raspodeljen ministarstvu u januaru.

Đorđević je rekao da će liniju voditi predstavnici nevladine organizacije koja bude najbolja na predstojećem tenderu koji biti raspisan na osnovu plana javnih nabavki.

„Verujem da će biti izabrani najkvalitetniji, jer je to velika odgovornost“, kazao je Đorđević i dodao da osoba sa kojom žrtva bude razgovarala treba nizom stručnih pitanja da obezbedi najbolje rešenje i odredi da li joj je potrebna prava pomoć, predstavnici policije ili centra za socijalni rad.

Povezana vest:  Uz košarkaše, svečani doček za strelce i rvača Štefaneka

On je istakao da će osobe koje budu radile na SOS telefonu, imati neophodne baze podataka koje će biti obezbeđene saradnjom svih nadležnih službi. Stručnjaci na SOS liniji radiće u zgradi Palata Beograd, gde im je prostorije obezbedio Grad Beograd.

„Nasilje u porodici ne možete sprečiti, ali treba raditi na prevenciji, ovo je dobar primer kako se Srbija menja i kako postaje drugačija i odgovornija“, rekao je gradonačlenik Beograda Siniša Mali i podsetio da lokalna vlast od 2013. godine finansijski pomaže rad Sigurne kuće za žene žrtve nasilja.

Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk istakao je da će sve što je do njegove kompanije biti urađeno, kako bi SOS telefon uspešno radio, jer će „na kraju najviše benefita imati sugrađanke“.

Povezana vest:  Nacionalni dan donora - PRIORITET - USVAJANJE ZAKONA O PRESAĐIVANJU ORGANA

Kako je rečeno na potpisivanju Memoranduma, upostavljanje linije pomoći će i kompanija „Komtrejd“.

Od početka 2017. godine, u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno je 26 žena u Srbiji.

Prema podacima UN, više od trećine žena širom sveta je doživelo fizičko (i)ili seksualno nasilje, 750 miliona žena je stupilo u brak pre navršenih 18 godina, a više od 250 miliona njih je podvrgnuto sakaćenju ženskih genitalija.

Odlukom UN iz 1999. godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama ustanovljen je 25. novembra, u znak sećanja na dan kada je diktator Dominikanske republike Rafael Truhiljo naredio ubistva sestara Mirabal, političkih aktivistkinja u toj zemlji.