Majkl Portilo na prugama Velikog rata 1

Majkl Portilo na prugama Velikog rata

Do 1914. godine, prošao je već skoro čitav vek od kako je prva lokomotiva na svetu protutnjala Britanijom. Pruge su se razvukle širom Evrope i kontitent je uživao četiri dekade mira i prosperiteta. Ali, industrijski i tehnološki napredak, obeležen izumom železnice, doneo je takođe i nova, smrtonosna oružja. U avgustu 1914. godine, započet je mehanizovani rat. Pridružite se Majklu Portilu dok istražuje kako je britanska železnica držala trupe u pokretu i kako se nosila sa izazovom odvoženja hiljada vojnika u nepoznato. On se ukrcava na istorijsko putovanje i ponovo otkriva lokomotive i vagone Velikog rata, sluša priče hrabrih muškaraca i žena koji su se njima vozili u život i smrt.
Majkl započinje svoju misiju u Mecu, krećući se prugama stvorenim za rat, crtajući ratnu mapu železnice, sa početnom stanicom u Luksemburgu. Nakon Meca, u drugoj epizodi serije Majkl putuje na severo-istok, da bi čuo fascinantne priče hrabrih železničara koji su platili najvišu cenu.
Majkl, takođe, proučava minijaturne pruge i vozove koji su obezbeđivali dotok zaliha na liniju fronta, tokom Prvog svetskog rata. Na stanici „Bristol Templ Mids“ Majkl dolazi kako bi čuo fascinantno svedočenje sa nekadašnjeg fronta; potom ide u Jorkšir i otkriva kako su žene uprkos društvnim konvencijama, održavale vozove u pokretu.U petoj epizodi Majkl ispituje bilans Prvog svetskog rata. Dok Britanija oplakuje svoje mrtve, železnica igra značajnu ulogu u čuvanju uspomene na njih.

Povezana vest:  Premijera dokumentarnog filma "Zemlja tigrova" na Discovery kanalu u nedelju 31. marta

PREMIJERA NA KANALU VIASAT HISTORY
Utorkom, od 1. decembra do 15. decembra u 20:55h