Home Box Office, vodeća premium televizijska mreža s ponosom najavljuje ekskluzivnu premijeru novog HBO dokumentarca „Spilberg“ („Spilberg “), koji će putem HBO GO usluge videa na zahtev biti dostupan od 08. oktobra.

Na HBO kanalu biće emitovan 12. oktobra u 21.50 h.

Jedan od najpoznatijih redatelja na svet, Stiven Spilberg, daje dosad najveći uvid u svoju izvanrednu karijeru u ekskluzivnoj HBO-ovoj produkciji „Spilberg “. Dokumentarni dugometražni film dubinski proučava njegovu filmografiju, otkrivajući kako su njegova iskustva hranila njegov rad i promijenila ga s vremenom.

Stiven Spilberg je stvorio neprikosknoveni katalog revolucionarnih filmova tokom svoje gotovo 50-godišnje karijere. Beležeći razvoj ove čuvene ličnosti, nagrađivana rediteljka dokumentarnih filmova, Suzan Lejsi, snimila je gotovo 30 sati ekskluzivnih intervjua sa rediteljem, koji otvoreno govori o svom gorko-slatkom detinjstvu i večitoj opsednutošću filmovima, počecima kao televizijsko čudo od deteta, usponu ka slavi kroz neverovatnu paletu blokbastera, kasnijim izletima u ozbiljnije dramske filmove, i ličnim i profesionalnim odnosima koje je razvijao godinama. „Spilberg“ takođe obuhvata izjave članova njegove porodice, prijatelja i kolega, kao i klipove i snimke iza scene sa snimanja njegovih brojnih značajnih filmova, uključujući „E.T.“, „Park iz doba jura“, „Spašavanje redova Rajana“, „Most špijuna“, i mnogih drugih.

Lejsi je intervjuisala više od 80 osoba za film, od poznatih i slavnih ličnosti do reditelja i producenata, inženjera iz filmske industrije, uključujući, Džej Džej Ejbramsa, Kristijana Bejla, Dru Barimur, Kejt Blanšet, Fransisa Forda Kopolu, Danijel Krejga, Danijel Dej-Luisa, Brajana de Palmu, Lauru Dern, Leonarda DiKaprija, Ričarda Drajfusa, Ralfa Fajnsa, Harisona Forda, Dejvida Gvena, Toma Henksa, Dastina Hofmana, Holi Hanter, Džefrija Kacenberga, Bena Kinglsija, Kejtlin Kenedi, Džordža Lukasa, Lijama Nisona, Martina Skorsezea, Opru Vinfri i Roberta Zemekisa.

Povezana vest:  Originalni „Muškarci koji mrze žene'“na RTS-u

Rezultat je zapanjujuće intimni portret koji spaja Spilbergovo fascinantno pripovedanje u prvom licu sa dubinskim istraživanjem kreativnog procesa i umeća koji su ga proslavili, uz naglasak na teme poput rastanka, pomirenja, patriotizma, humanosti i čuđenja, koje se ponavljaju u njegovim delima.

Između ostalog, dokumentarcem su obuhvaćene i ove teme:

  • Spilbergovo detinjstvo u Finiksu. Bio je sin oca koji je radio puno radno vreme i majke koja je bila više kao sestra nego kao roditelj. Režiser je bio zlostavljan u školi i stvarajući filmove u vrlo ranoj dobi, „preuzeo je kontrolu nad svojim životom“.
  • Razvod braka roditelja nakon što su se preselili u Kaliforniju. Slabost porodice postala je tema koja je istaknuta u ranim filmovima kao što su „Bliski susret treće vrste“ i „E.T.“.
  • Njegov početak u industriji u Universalu, njegovoj „filmskoj školi“ nakon što nije uspeo da uđe u USC. (Legenda kaže da se Spilberg ušunjao na parcelu studija i zatražio kancelariju za sebe.) Izvršni direktor Sid Šnajberg stavio ga je pod ugovor na Universal Televiziji, gde su ga zbog njegove mladosti videli kao novajliju, sve dok zbog filma „Duel“ nisu primetili njegov talent.
  • Njegov dugometražni igrani film iz 1975, „Ajkula“, koji Spilberg opisuje kao „noćnu moru i jedan od najgorih scenarija“. Iako je film trostruko premašio proračun i nije išao kako je zamišljeno, zaradio je više novca od bilo kog prethodnog filma u istoriji i tako istakao Spilberga.
  • Niz njegovih uspešnih filmova. Spilberg je dobio etiketu „komercijalnog filmadžije“ i trudio se da ga kritika prihvati. Napetost između umetnosti i trgovine bila bi obeležena mnogim kritikama njegovih filmova.
  • Njegovo prijateljstvo sa ekipom zvanom „The Movie Brats“, a koju su činili Džordž Lukas, Frensis Ford Kopola, Brajan de Palma i Martin Skorseze: to je bratstvo redatilja koji su okupili zbog svoje strasti za filmom i podrške koji su pružali jedan drugome, ali i zbog zdravog takmičarskog duha.
  • Njegovo priznanje o važnosti prodoice. „Mislio sam da život počinje delovanjem“, priznaje Spilberg, osećaj koji se promenio nakon rođenja prvog sina sa prvom ženom, glumicom Ejmi Irving. Sa drugom ženom, s kojom je još uvek u braku, glumicom Kejt Kepšo, Spilberg je bio inspirisan za razmatranje svoje filmske baštine koju je želeo da ostavi sve većoj porodici, koja je ujedno i zaslužna za njegov zreliji rad.
  • Spilbergovo prihvatanje njegove jevrejske istorije i snimanje „Šindlerove liste“, prekretnica je kako za njega privatno tako i profesionalno. (Film je osvojio 7 Oskara, uključujući i prvi Spilbergov za najboljeg reditelje.) Nakon ovog filma, Spilberg, koji priznaje da je proveo veliki deo svog mladog života srameći se svog nasleđa, osnovao je fondaciju „Shoah“, koja beleži često zaboravljene priče onih koji su preživeli holokaust i druge genocide.
  • Njegovo pomirenje sa ocem Arnoldom, veteranom iz Drugog svetskog rata, dogodilo se slučajno tokom snimanja „Spašavanje redova Rajana“. Sukob između oca i sina, Spilberg je prožeo kroz mnoge svoje prethodne filmove, a filmove je nazvao svojom „terapijom“.
  • Mračniji aspekti kasnijih filmova koji se odražavaju na savremena politička pitanja. „Ja sam patriota i pomalo idealista“, kaže Spilberg , koji se nije udaljio od borbe sa teškim temama u filmovima kao što su „Suvišni izveštaj“, „Minhen“ i „Most špijuna“.
Povezana vest:  DANICA VUČENIĆ, PREDRAG SARAPA, LJUBICA GOJGIĆ I VOJISLAV TUFEGDŽIĆ PRIDRUŽILI SU SE EKIPI MTV REPORTERA

Iako je njegova karijera evoluirala tokom godina, Spilberg ostaje lično „vođa“ filma i reditelj koji radi sa istim članovima ekipe neprestano gledajući kako može pomoći drugima. Kroz uspehe ali i neke pogrešne korake, blokbastere i nagrade, njegova strast za filmom i njegova predanost načinu pripovedanja, ostaju postojane kao i uvek.

Režiju i produkciju HBO dokumentarca potpisuje nagrađivana Suzan Lejsi, u saradnji sa producentkinjama Emom Palds i Džesikom Levin, dok je dokumentarac uredila Debora Perc.

Povezana vest:  Razveo se Dejvid Duhovni

Suzan Lejsi je tvorac i nekadašnja izvršna producentkinja proslavljenog serijala „American Masters“, koji se prikazuje na američkom kanalu PBS. Dobitnica je mnoštva nagrada, uključujući 12 Emija za seriju dokumentaraca i 12 Pibodi nagrada. Kao izvršni producent „American Mastersa“, Lejsi je producirala biblioteku od 250 filmova koji istražuju živote najdugovečnijih kulturnih ikona u Americi, od Čarlija Čaplina do Džejmsa Boldvina i Boba Dilana. Takođe, režirala je i filmove o različitim osobama kao što su Lenard Bernstajn, Dejvid Gefen, Džoni Mičel, Džudi Garland, Pol Sajmon, Rod Sterling i Lina .Horn

Dokumentarac će biti dostupan i putem HBO usluga videa na zahtev HBO GO i HBO On Demand.