RTS_LOGORTS objavio Dolazak televizije

 

Radio-televizija Srbije (RTS) objavila je knjigu „Dolazak televizije“ u kojoj su sakupljeni tekstovi o domaćoj televiziji, koje je kritičar dnevnog lista Borba Đorđe Đurđević objavljivao od 1964. do 1967. godine.

-Reč je o uspomenama, o prelistavanju albuma koji je odavno požuteo, o pokušajima da se objasni ili donekle protumači pojava televizije – rekao je Đurđević na promociji svoje knjige danas u sedištu RTS-a u Takovskoj 10.

Govoreći o zbirci svojih televizijskih prikaza, osvrta, komentara, portreta i intervjua, Đurđević je istakao da mu je bila želja da „Dolaskom televizije“, između ostalog, podseti i na mnoge emisije

kojih više nema, jer su „uništene bilo iz tenholoških ili drugih razloga“.

Povezana vest:  Serija “Rusko carstvo: dinastija Romanov sa Lusi Vorsli” na kanalu Viasat History

-Serija ‘Ogledalo građanina pokornog’ uopšte više ne postoji! Nema ničega od te serije, koja je imala veliku popularnost, ali zahvaljujući tome što sam napisao o toj seriji uvodan tekst, o svih 10 epizoda, i propratio je kritički, to je jedino što je ostalo od te serije – rekao je Đurđević.

Filmski kritičar Žika Bogdanović je ocenio da „Dolazak televizije“ pokazuje vreme kada su televizijski poslenici bili uvereni da se „stvara nova umetnost, koja ipak nije stvorena, jer je danas (televizija) nešto sasvim drugo“.

Televizijska kritičarka lista Politika Branka Otašević je primetila da je Đurđević pisao „o svakoj drami, svakoj seriji i o svakoj epizodi“, koje su se pojavljivale tih godina.

Povezana vest:  '(Ne)uspeh prvaka sa Mariom Stanićem' donosi životne ispovesti najvećih sportista današnjice

-Uvek je bio spreman da bobu kaže bob, a popu pop, da kaže da je nešto kič, trivijalnost, šmira ili da ga je nešto oduševilo. Postoji jasna, decidna ocena. Ma koliko strog, voleo je televiziju i poštovao ljude koji na njoj rade – istakla je Otaševićeva.

Filmski i televizijski režiser Zdravko Šotra je ocenio da je Đurđevićeva knjiga „uzbudljiv, sentimentalan i neosporan dokument, ne samo o istoriji televizije, već i kulturne sredine koja je tada bila veći i zanimljiviji prostor“.

Povezana vest:  PRVI GLAS SRBIJE 2012, Takmičari se spremaju za treću finalnu emisiju

Televizijski kolumnista nedeljnika vreme i nekada koautor emisije „TV manijak“, sada voditelj Radio Beograda, Dragan Ilić primetio je u Đurđevićevim tekstovima „danas aktuelne probleme i to da je televizija u svom nastanku imala klicu onoga u šta se danas razvila“.

-Prepoznajem istu zabludu da televizija može da popravi stvari i menja svet na bolje. Istu opijenost sam video u njegovim tekstovima iz 1964. i u tekstovima koje smo pisali devedesetih godina. Već tada je uočio fenomen pojavljivanje tv lica, neopravdane tv popularnosti i želje da se slikaju samo da bi se pojavili na televiziji – rekao je Ilić.