Goran Trivan gradski sekretarObeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Sekretarijat za zaštitu životne sredine obeležio je Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, skupom u Svečanoj sali Starog dvora, u prisustvu Zorana Rajića, državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede.
-Centralna tema obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine je u vezi sa klimatskim promenama i posledicama koje one nose, a čiji smo, nažalost, danas svi neposredni svedoci. – ističe Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine i dodaje: -Priroda nam iz dana u dan pokazuje svoju nepobedivost i moć, a ozbiljnost klimatskih promena suočava nas sa nesrećama mitskih razmera. Tim povodom, Sekretarijat za zaštitu životne sredine aktivno je uključen u poslove saniranja posledica, u ovom slučaju od poplava koje su zadesile našu zemlju. Upravo kada govorimo o poplavama, možemo jasno da uočimo vezu između ove prirodne nesreće, kao posledice sve drastičnijih klimatskih promena, sa nezapamćenom količinom padavina.
Sekretarijat za zaštitu životne sredine već 24 godine kontinuirano realizuje programe kontrole kvaliteta životne sredine na teritoriji Beograda. Takođe, kontinuirano se sprovodi zaštita, unapređenje i razvoj zaštićenih prirodnih dobara, kojih sada ima 50, a posebna pažnja i aktivnosti sprovode se na Velikom ratnom ostrvu, Kosmaju, Avali, kao i Miljakovačkoj i Zvezdarskoj šumi i drugim zaštićenim prostornim celinama.
Nataša Đokić, pomoćnica sekretara, ukazala je na ovogodišnju temu i poruku Svetskog dana zaštite životne sredine, a tim povodom, predstavila je i projekat „Adaptacija na klimatske promene na zapadnom Balkanu“, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Nemačke razvojne agencije (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) – peta komponenta ovog projekta bavi se Adaptacijom na klimatske promene u urbanim sredinama, a grad Beograd je jedan od tri grada, pored Podgorice i Tirane, koji se analiziraju tokom realizacije ovog projekta.
Svetski dan zaštite životne sredine tradicionalno se obeležava širom sveta, od 1972. godine, sa ciljem da se apeluje na sve ozbiljniji problem zagađenja prirode, ali i da se probudi svest kod svog pojedinca na značaj očuvanja životne sredine.

Povezana vest:  Otkrijte novi osećaj na koži u samo jednom potezu uz Braun Dual Epilator