hram srpska ng 13012015 009

Doček Srpske nove godine širom Srbije

Doček Pravoslavne Nove godine po Julijanskom kalendaru obeležen je u Srbiji na trgovima u više gradova, ali skromnije nego ranijih godina.
Ispred Hrama svetog Save u Beogradu u ponoć je priređen vatromet i oglasila su se zvona, kojim je obeležen doček Pravoslavne nove godine po julijanskom kalendaru.
Ispred Hrama se okupili nekoliko hiljada građana, a neposredno pred vatromet vladika toplički Arsenije služio je moleban.
U Beogradu nije bilo organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine, ali su Beograđani zabavu potražili u pojedinim klubovima, kafanama i restoranima, koji su pripremili posebne programe za novogodišnju noć.
Veselo je bilo na trgovima u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Gračanici, Jagodini, Zlatiboru … gde je više hiljada građana uz dobru zabavu dočekalo novu godinu.
Više hiljada Nišlija Novu 2015. godinu po Julijanskom kalendaru dočekale su sa Goranom Bregovićem i njegovim orkestrom za svadbe i sahrane.
Nova godina dočekana je na Trgu kralja Milana uz vatromet i dobro raspoloženje.
Pre nastupa Bregovića, kao predgrupe nastupili su „Prava stvar“, Saita i „Crne Mambe“ i Penthaus bend.
Slavlje na centarlnom gradskom trgu završeno jedan sat posle ponoći.
Proslavi Nove godine po Julijanskom kalendaru u Novom Sadu prisustvovalo je više 60.000 ljudi, rečeno je Tanjugu u novosadskoj Policijskoj upravi.
Grad Novi Sad je po tradiciji organizovao doček Srpske nove godine na centralnom gradskom Trgu slobode ispred Gradske kuće.
U programu proslave učestvovao je novosadski Old Timers bend, nakon koga su na binu ispred Gradske kuće izašli trubači, da bi 30-ak minuta pre ponoći počeo nastup zvezde večeri Svetlane Cece Ražnatović.
Tačno u ponoć dolazak Nove godine po Julijanskom kalendaru obeležen je veličanstvenim 15-minutnim vatrometom.
Prema informacijama organizatora, u Novi Sad je povodom obeležavanja Srpske nove godine došao veliki broj gostiju iz Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, BiH, Hrvatske i svih krajeva Srbije.
Uz vatromet i bogat kulturno-zabavni program, u Gračanici su Srbi dočekali Pravoslavnu novu godinu. Na Trgu oslobodiocima u centru, u organizaciji opštine, priređen je doček uz bogat kulturno-zabavni program i vatromet u ponoć.
Za građane Gračanice, koji su se okupili na trgu i pored veoma niske temperature, organizatori su ispekli vola na ražnju, pripremili kuvanu rakiju i vino.
Predstavnici Opštine Gračanica najpre su najmlađima, pred početak novogodišnjeg programa, uručili novogodišnje paketiće.
Novogodišnji program počeo je spletom igara ansambla „Venac“, a potom su okupljene zabavljali pevači Nena Đurović i Bojan Savić uz pratnju benda „Euridika“.
Pred ponoć okupljenim građanima je saopšteno da će sutra u Gračanici premijer Srbije Aleksandar Vučić svečano otkriti spomenik kralju Milutinu, ktitoru manastira.
Većina Kragujevčana je Pravoslavnu novu godinu dočekala u domovima, u krugu porodice i prijatelja, a tačno u ponoć sa krova gradske uprave priređen je vatromet, raskošniji u odnosu na doček kalendarske 2015. godine.
Više od pet minuta nad gradom je ođekivala eksplozija za eksplozijom pirotehničkih sredstava, koje su označavale doček pravoslavne 2015. godine, i to ne samo sa zgrade gradske uprave, već i u privatnoj režiji.
Organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine na trgu u Kragujevcu nije bilo, kao ni za doček 2015. godine po gregorijanskom kalendaru.
Tradicionalni doček Nove godine po Julijanskom kalendaru u zlatiborskom selu Jablanica obeležen je večernjim bogosluženjem i loženjem badnjaka ispred crkve brvnare, deljenjem poklona deci i vatrometom.
Pre ponoći u Jablanicu je stigao i Božić Bata sa poklonima za decu, koji im je poručio da čuvaju tradiciju gde god ih put odvede i ne zaborave svoje selo.
Tradicionalnim okupljanjem Jablaničani obeležavaju Mali Božić u crkvi brvnari iz 1838.godine.
Oko 10.000 Čačana okupilo se na gradskom trgu, na tradicionalnom dočeku Srpske nove godine koji se u ovom gradu organizuje već skoro dve decenije.
Okupljene su zabavljali Aca Lukas i Riblja Čorba, a između ta dva nastupa svirali su trubači.
Sveštenici čačanske crkve održali su moleban za berićetnu godinu.
U ponoć je građanima Čačka novu godinu čestitao gradonačelnik Vojislav Ilić poželevši im da ona bude uspešna i srećna, a svi koji su bili na gradskom trgu uživali su u veličanstvenom vatrometu.
Za okupljene građane služeno je okrepljenje u vidu čaja, sokova i piva, dok se na ražnju okretao vo od pola tone.
Ministar bez portfelja, Velimir Ilić je pozdravio sve Čačane i čestitao im praznik.
„Uvek smo slavili Novu godinu na trgu, ali nismo hteli da opteretimo budžet pa je doček organizovala Nova Srbija“, kazao je Ilić izrazvši zadovoljstvo što je na gradskom trgu uživalo mnogo ljudi.
Oko 8.000 građana Jagodine i susednih opština Pomoravskog okruga, prema proceni policije, docekalo je pravoslavnu Novu godinu na Gradskom trgu u Jagodini uz pevača Harisa Džinovića.
Veselo, razdragano, mirno, po relativno toplom vremenu.
Koncert je počeo u 22,45 sati i trajao do 1,30 sati, a služeno je jagodinsko pivo, sokovi i roštiljske kobasice, sve besplatno.
Točioci piva rekli su Tanjugu da je popijeno oko 6.000 litara piva, a majstori koji su pekli kobasice, da su ispekili i podelili 4.000 kobasaica.
Za kobasice se čekalo u redu. Pivo i kobnasice deljene su na tri mesta.
Doček je, izjavili su Tanjugu na trgu, policajci i dežurno osoblje Službe hitne pomoći i vatrogasci, prošao bez ijednog incidenta.
U prvim minutama nove godine upriličen je vatromet.
Doček je praćen brojnom pirotehnikom, toliko da je centar grada bio oko 45 minuta u gustom dimu koji je štipao za oči i nos a svuda okolo su ođekivale detonacije.
I ovog puta, policija je oderdila mesta gde su građani mogli bacati pterade, a ne u masu i bilo gde.
Na Zlatiboru na Kraljevom trgu na dočeku Srpske nove godine pevao je Aco Pejović. Za 15.000 gostiju koji trenutno borave na Zlatiboru u ponoć je priređen i tradicionalni vatromet.

Povezana vest:  Kim Kardašijan ''trudna i sama''?