eucerin nisU okviru akcije „Pregled za sve“ dermoskopi stigli i u Niš

Klinici za kožne i polne bolesti Kliničkog centra Niš, u okviru nacionalne akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, danas su predata četiri dermoskopa neophodna za rano dijagnostikovanje raka kože. Donaciju su ispred Kliničkog centra Niš primili prof. Dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš i doc. dr Danica Tiodorović Živković, sa Klinike za kožne i polne bolesti. Dermoskope su uručili Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i Nebojša Glišić, koordinator akcije „Pregled za sve“ ispred Fonda B 92.

„Veliko mi je zadovoljstvo što danas, u saradnji sa Fondom B 92, i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, imamo priliku da donacijom četiri dermoskopa Kliničkom centru Niš doprinesemo da što više građana Niša i regiona dobije adekvatnu medicinsku dijagnostiku. U slučaju raka kože to je veoma važno, ako ne i najvažnije, jer je rana i adekvatna dijagnostika presudna u efikasnom lečenju, to jest, hiruškom odstranjivanju nakon kojeg pacijent može potpuno normalno da nastavi sa svojim životom bez ikakvih posledica. Upotreba dermoskopa omogućava uvid u promene na koži koje se inače ne mogu videti golim okom, a veliki dermoskopi omogućavaju i da se dobijena slika sačuva u kompjuterskom sistemu i uporedi sa ranijom dermoskopskom slikom ili pošalje na dodatnu ekspertizu što će, sigurni smo, rezultovati porastom broja rano otkrivenih karcinoma kože, a time i uspešnosti izlečenja“, objasnila je prilikom uručenja Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i najavila da će u okviru besplatne edukacije za dermovenerologe koja se održava u Nišu, u subotu 30. maja, državnim dermatološkim ordinacijama iz  Niša, ali i Leskovca, Zaječara, Prokuplja, Kruševca, Jagodine, Ćuprije, Aleksinca… biti donirano 14 manjih dermoskopa.

Povezana vest:  Adidas predstavlja mobilnu trening aplikaciju za micoach zasnovanu na pulsu

„Pre četiri dana, prvi dermoskopi su isporučeni u Klinički centar Vojvodina, danas smo u Nišu istim povodom. Akcija „Pregled za sve“, koju sprovodimo sa Eucerinom i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije traje sve dok dermoskopima ne opremimo sve zdravstvene ustanove u Srbiji. Briga o koži bi za svakog od nas trebalo da bude nešto što se podrazumeva, a tu posebno mislim na redovne preglede kod dermatologa. Sam pregled dermoskopom traje desetak minuta, a tih desetak minuta nekome mogu da spasu život, “ rekao je Nebojša Glišić, koordinator akcije „Pregled za sve“ ispred Fonda B 92.

Povezana vest:  Otvoren novi Legend concept store (FOTO)

„Klinika za kožne i polne bolesti, kao i uprava KC Niš, zahvaljuje se Eucerinu i Fondu B 92, organizatorima akcije „Pregled za sve“ na donaciji, koja će, verujemo, umnogome pomoći našoj efikasnosti i preciznosti u ranom otkrivanju i lečenju raka kože“, izjavio je ovom prilikom prof. dr Zoran Radovanović, direktor KCN i dodao: „Zahvaljujući doniranim dermoskopima bićemo u prilici  da pružimo bržu, adekvatniju i precizniju dijagnostiku većem broju naših građana. Iskustvo kolega sa naše Klinike za kožne i polne bolesti, potvrđuje statističku sliku u Srbiji, da se pacijenti najčešće kasno javljaju na pregled, a rak kože je u 90 odsto slučajeva stoprocentno izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Zato koristim ovu priliku da pozovem sugrađane da se, posebno sada kada imamo nove dermoskope, jave na pregled, bilo da su već primetili neke sumnjive promene na koži ili žele da preventivno pregledaju svoju kožu. Akcije poput „Pregleda za sve“ veoma su važne jer istovremeno doprinose informisanju javnosti, ali i nude konkretna rešenja i pomoć.  Zato se još jednom zahvaljujem Eucerinu i Fondu B 92″.

Povezana vest:  Nega kože nakon leta

Pored donacija dermoskopa i edukacija stručnog dela javnosti, akcija „Pregled za sve“ podrazumeva informisanje najšire populacije o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih preventivnih pregleda, a poseban fokus akcije je najmlađa populacija jer 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine.

„Mediji i i mi kao organizatori akcije „Pregled za sve“ smo ovde na istom zadatku da poruka o važnosti brige o zdravlju dođe do svakog građanina naše zemlje. Zahvaljujemo vam se na podršci  i pozivamo vas da i dalje obaveštavate javnost o važnosti odgovornog ponašanja na suncu i prema koži, jer tako svi zajedno  doprinosimo ranom otkrivanju raka kože i efikasnijem izlečenju“, zaključila je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.