prunariu diskaveri

U beogradskom Planetarijumu kanal Diskaveri obeležio Dan asteroida

Uoči Dana asteroida kojim se obeležava godišnjica najvećeg udara asteroida u skorijoj istoriji, događaja iz 1908. godine u Sibiru, u Beogradskom planetarijumu je bio u gostima rumunski astronaut Dimitru Dorin Prunariu (Dumitru-Dorin Prunariu) koji je leteo Sojuzom 40 i u svemirskoj misiji 1981. godine proveo osam dana. 
U prostorijama Beogradskog planetarijuma, Prunariu i Branko Simonović, iz Astronomskog udruženja Ruđer Bošković govorali su sinoć o Danu asteroida, koji okuplja ljude iz celog sveta da zajedno uče o tim nebeskim telima. 
-Pitanja koja su pokretala sinoćnu debatu bila su šta su asteroidi, koliko često se dešavaju udari i koja je prava opasnost za čovečanstvo, kao i da li postoje znaci upozorenja koje možemo dobiti ako je asteroid usmeren ka naseljenom mestu na Zemlji – navodi se u saopštenju.
Prunariu je specijalni gost kanala Diskaveri (Discovery), a poseta je deo aktivnosti kojim taj TV-kanal obeležava Dan asteroida u Srednjoj i Istočnoj Evropi, na Bliskom istoku i u Africi (CEEMEA). 
Pored toga, pokrenuto je „Odbrojavanje do Dana asteroida“, programa koji počinje 20. juna i predstavlja desetodnevni uvod u Dan asteroida 30. juna. Na Dan asteroida, kanal Diskaveri sajens će emitovati svoj prvi režirani film „51 stepen severno“, kao i premijeru „Misije asteroid“, koju vodi režiser Dejvid Kronenberg.
Povodom Dana Asteroida, kanal Diskaveri sajens je pokrenuo takmičenje za gledaoce, u kojem se od njih traži da postavljaju video snimke ili fotografije gde opisuju kako bi se zaštitili od udarca asteroida u Zemlju. 
Dodatne informacije o tome kako se može učestvovati u tome su na Facebook stranici DCS, tab Asteroid dej.
Ideje učesnika će oceniti grupa stručnjaka mežu kojima je rok legenda Brajan Mej (Brian May) iz grupe Kvin (Queen), astronaut Rasti Švajkart (Rusty Schweickart), koji je učestvovao u svemirskoj misiji Apollo 9, kao i režiser filma „51 Degrees North“, Grigorij Rihters (Grigorij Richters). 
Pobednik takmičenja će osvojiti privatan obilazak najvećeg teleskopa na svetu, u mestu La Palma u Španiji, a imaće i priliku da se pojavi na kanalu Diskaveri sajens.

Povezana vest:  Pamplona u znaku trke sa bikovima

PHOTO: ATAIMAGES