Nada Miletic Nevajda prof. dr Medenica i Sandra Pajovic

Donirani dermoskopi Kliničkom centru Srbije

Klinici za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, u okviru nacionalne akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, danas su predata četiri ručna i jedan digitalni dermoskop, neophodni za rano dijagnostikovanje raka kože.Donaciju je ispred Klinike za dermatovenerologiju KCS primila prof.dr Ljiljana Medenica, direktor Klinike i član Borda direktora Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju. Dermoskope su uručili predstavnici Eucerin Srbija i Fonda B 92, organizatora projekta „Pregled za sve“.
„Rano otkrivanje i rano lečenje potencijalno opasnih promena na koži, koje su posledica delovanja UV radijacije, uglavnom garantuje izlečenje. Nažalost, u Srbiji je veoma slabo razvijena svest o potencijalnoj opasnosti od negativnog delovanja UV radijacije koja potiče od sunčevog zračenja ili veštačkih izvora kao što su solarijumi. U nas nije razvijena navika redovnih samopregleda kože, kao ni redovnih dermatoloških pregleda mladeža. O tome svedoče uznapredovale forme melanoma, najmalignijeg raka kože, ali i spinocelularnog ili bazocelularnog karcinoma, sa kojima se najčešće susrećemo. Zato su akcije poput „Pregleda za sve“, kao i sve druge akcije koje podižu svest o opasnostima koje potiču od UV radijacije i značaju ranog dijagnostikovanja tumora kože, veoma važne“, istakla je prof.dr Ljiljana Medenica. Zahvaljujući se organizatorima akcije na donacij, ona je istakla:“Posebno je važno što su organizatori akcije „Pregled za sve“ otišli korak dalje i, osim informisanja javnosti o opasnostima štetnog uticaja sunčevog zračenja i solarijuma, kao i o značaju prevencije, organizovali edukacije za dermatovenerologe iz svih krajeva Srbije iz oblasti dermoskopije. Osim unapređenja znanja, kroz teorijski i praktični deo edukacije, kursevi iz dermoskopije će doprineti efikasnijem radu dermatologa, koji svakodnevno rade s pacijentima, koji se, nažalost, često kasno obraćaju lekaru dermatologu, ne samo zato što nemaju naviku da pregledaju svoju kožu, već i zato što nisu bili u mogućnosti da adekvatnu medicinsku dijagnostiku dobiju u insititucijama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u svom okruženju.“
„Veliko mi je zadovoljstvo što danas imamo priliku da doprinesemo radu Klinike za dermatovenereologiju Kliničkog centra Srbije, koja, kao referentna ustanova Republike Srbije za kompletnu dermatološku i venerološku patologiju, obavlja veoma važan posao za zdravlje svih građana Srbije. Naš zajednički cilj je povećanju broja ranootkrivenih melanoma, a time i uspešnih izlečenja. Akcija „Pregled za sve“ podrazmeva donacije dermoskopa dermatovenerološkim ordinacijama i najvećim zdravstvenim centrima u Srbiji, među kojima je današnja donacija četiri ručna i jednog digitalnog dermoskopa Kliničkom centru Srbije, kao i besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije za dermatovernerologe koje je do sada prošlo više od 75 odsto dermatovenerologa širom Srbije. Upotreba ručnih dermoskopa omogućava uvid u promene na koži koje se ne mogu videti golim okom, a digitalni dermoskopi omogućavaju i da se dobijene slike sačuvaju u kompjuterskom sistemu i prati njihov razvoj. Mnoge od ovih ustanova nisu imale dermoskope, u nekima su bili van upotrebe, dok je u drugima njihov broj bio nedovoljan za broj pacijenata. Istovremeno, izuzetno interesovanje dermatologa ukazuje kolika je bila potreba za ovom vrstom edukacija. Zato verujemo da smo svim ovim aktivnostima, uključujući i informisanje javnosti o važnosti odgovornog ponašanja na suncu i redovnih pregleda kože, doprineli da što više građana dobije pravovremenu medicinsku dijagnostiku i pomoć“, izjavila je prilikom dodele Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.
„Preventiva i rana dijagnostika su ključni kada je reč o melanomu. U pitanju je bolest sa lošom prognozom, a lečenje bolesnika je veoma skupo. Eucerin i Fond B92 pokrenuli su kampanju „Pregled za sve“ kako bi se negativni trend porasta broja melanoma u Srbiji zaustavio i preokrenuo. Pregledi dermoskopom su za pacijente od izuzetnog značaja u ranom otkrivanju malignih melanoma. Nabavka najmodernijih dermoskopa u okviru naše akcije koja je u toku, omogućava najbolje uslove za obavljanje redovnih pregleda i kontrola. Zbog toga, apelujem na građane da redovno odlaze na kontrolu kod dermatologa, posebno ako uoče neke promene na koži,“rekla je Sandra Pajović, predstavnik Fonda B92.

Povezana vest:  Rijana više nije zaštitno lice kompanije "Nivea"

Uključujući donaciju Kliničkom centru Srbije, u okviru projekta „Pregled za sve“, kliničkim centrima i dermatovenerološkim ordinacijama u Srbiji predato je 90 odsto dermoskopa od ukupno obezbeđenih 78 ručnih i 5 digitalnih aparata, čime se obezbeđuju aparati neophodni za rano otkrivanje raka kože za 57 državnih zdravstvenih istitucija u Srbiji. Preostale primopredaje će biti realizovane do polovine jula. Osim donacije dermoskopa i besplatne edukacije za dermatovenerologe, akcija „Pregled za sve“ podrazumeva i sveobuhvatnu kampanju informisanja javnosti i jačanje svesti ukupne populacije o merama zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevih zraka, prepoznavanju faktora rizika, pravilnom ponašanju na suncu i neophodnosti samopregleda i redovnih dermatoloških pregleda.

Povezana vest:  Male ženske tajne za ljubitelje cvetnog uzorka