14. sorelle sent

Izložba italijanskog nakita od 11. decembra u Beogradu

Izložba „Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija“, koju sačinjavaju originalni komadi nakita, pojedini stari i 150 godina, biće predstavljena od 11. decembra do 2. februara u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.
Biće izložene ogrlice, narukvice, minđuše, kravate koji datiraju od kraja 19. veka pa sve do danas.
Beograđani će moći da vide ogrlicu od providnog duvanog stakla, Sotuar – staklene perle, broševe, mesing i minijaturni mozaik od stakla, bižuteriju Kazalmađorea, nakit od venecijanskog murano stakla, ogrlice, elemente od topljenog stakla i žice, nastali između 1940. i 1945. godine, minđuše na klip, tkanine i kristale iz 60-ih godina 20. veka, ogrlice, beli metal i veštački dijamant iz 70-ih, staklene perle, pozlaćeni metal i štras, posebno obrađenu plastiku.
Izložbu sačinjava i različiti scenski nakit od pozlaćenog metala i štrasa, u izradi ateljea Korbela iz Milana za Milansku skalu, iz 30-ih godina 20. veka, kao i naslovne strane modnih časopisa iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, uz posebno zanimljiv časopis „Belleža“ (lepota), iz januara 1941. godine, sa Brunetijevim crtežima.
Nakon više od 150 godina razvoja i zadivljujućih estetskih, formalnih i tehničkih eksperimenata, italijanska bižuterija je ne samo ukras i dodatak odeći već prava priča u slikama o istoriji jednog naroda koji je od lepote napravio svoj zaštitni znak.
Kraj 19. veka obeležilo je osnivanje prvog industrijskog pogona za proizvodnju bižuterije u Italiji, kao i nastojanje dinastije Savoja da se stvori nacionalni ukus, inspirisan renesansnom umetnošću Toskane i Lombardije, pre svega delima Botičelija i Pizanela. 
Italijanska moda i bižuterija pojavljuju se širom sveta kao pravo otkrovenje i već šezdesetih godina 20. veka nastaje zaštitni znak „Made in Italy“ kojim će biti obeleženi italijanski proizvodi izvezeni u inostranstvo.
Kustos izložbe „Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija “ je Bjanka Kapelo, istoričarka juvelirstva i kostimografije, profesorka na IED fakultetu za dizajn u Milanu, specijalizovana za istoriju juvelirstva i jedan od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti u Evropi.
Kapelo je posvećena istraživanju i preispitivanju uloge materijala u modnom dizajnu – pre svega kroz nakit i kostim. 
Pokrovitelji izložbe su Muzej bižuterije u Kazalmađoreu i Fondacija umetničkih zanata Kolonji.
Ulaz na izložbu je slobodan.

Povezana vest:  DOČEK SRPSKE NOVE 2014, Doček srpske Nove godine u Srbiji