YH plakat

EXIT: Ovo su pravi heroji Srbije!

Exit fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije pokrenula je prvi nacionalni „Youth Heroes“ konkurs, s ciljem da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije. U toku javnog konkursa koji je u novembru raspisan sa ciljem da se pronađu mladi, istinski heroji među nama, na adresu Exit fondacije pristiglo je više stotina prijava, a stručni žiri imao je težak zadatak i umesto petnaest, kako je prvobitno planirano, odabrao je čak osamnaest mladih heroja iz ukupno pet oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva, društvenog aktivizma, kulture/umetnosti i kreativnih industrija. Svi oni će već predstojećeg januara zasluženo poneti titulu „Youth Hero“!

Najviše pobednika odabrano je u oblasti obrazovanja i nauke. Ukupno šest mladih ljudi biće proglašeno mladim herojima, od toga tri srednjoškolca i tri studenta. Ubedljivo prvo mesto među srednjoškolcima zauzeo je Stefan Velja, mladi pronalazač koji je razvio patent namenjen razbijanju trombova u organizmu. Pored njega priznanje će dobiti i Jovana Kondić, vlasnica Zlatne Tesline medalje i Zlatne Arhimed medalje za inovacije, kao i Aleksa Konstantinov, vlasnik zlatne medalje sa Međunarodne Matematičke Olimpijade u Tajlandu 2015.

Povezana vest:  NUXE slavi 20. godina medenih usana

Među studentima i diplomcima, pobednici u oblasti obrazovanja i nauke su mladi robotičar Kosta Jovanović, koji razvija simulacione modele naprednih humanoidnih robota; dvadesetdevetogodišnji doktor medicine Jasmin Nurković koji ima impresivne 43 publikacije u medicinskim časopisima, kao i Nikola Tepavac, izumitelj VALDI 1 robota za deminiranje eksplozivnih naprava i MARVIN 1 i MARVIN 2 humanoidnih robota na glasovno upravljanje.

Iz oblasti preduzetništva, najistaknutiji kandidat je svakako Lazar Erić, osnivač Udruženja građana za pomoć beskućnicima, „we.care“. Pored njega, tu su i Ivan Petrović, jedan od najmlađih tehnoloških preduzetnika u Srbiji, koji je svoj startap, WorkPuls, pokrenuo pre godinu dana i bez investicije postigao da ima klijente iz preko 50 zemalja širom sveta i da samostalno finansira svoj razvoj; i Ivan Brkljač, osnivač Arbo projekta, organizacije koja se bavi društveno odgovornom modom.

Iz oblasti društvenog aktivizma, prvo mesto poneo je diplomirani hemičar, Mirko Kaldaraš, aktivista na projektima podrške romskim studentima u obrazovanju. Nagrađeni su i Aleksa Živković, predsednik Upravnog odbora Udruženja građana Leka i osnivač i volonter projekata „Mladi za stare“, „Solidarna odeća“ i „Mali Šangaj“, kao i Arsen Arsenović, prvi parakajakaš u Srbiji, koji se zalaže za razvoj sporta osoba sa invaliditetom.

Povezana vest:  Suzan Bojl u finansijskim problemima

U oblasti kulture i umetnosti istakla se Gala Čaki, višestruko nagrađivana slikarka i stipendistkinja fondacija i udruženja iz Amerike, Indije, Finske, Egipta i Katara; dobitnice priznanja su i Jovana Bobić, osnivač festivala umetnosti „Š.U.N.D. – Šta Umetnost Nudi Društvu“ i Tijana Kozarčić, mlada i uspešna harfistkinja.

Iz oblasti Kreativne industrije prvo mesto pripalo je Milanu Iniću za veoma zapaženi rad i komunikaciju sa mladima putem njegovog YouTube kanala, „Yasserstain“. Drugo mesto zauzeo je Rade Joksimović, preduzetnik od svoje 16. godine, koji je samostalno naučio da programira, a sa 19 godina pokrenuo svoj prvi biznis i nakon tri godine ga prodao za šestocifren iznos! Na trećem mestu je Tamara Jakovljević, autorka dokumentarnog serijala „Moj heroj“, uz pomoć kojeg je ekranizovano više od 45 herojskih priča o različitim vrlinama.

Specijalno priznanje „Youth Heroes“ žiri je dodelio studentu Jovanu Simiću poznatom javnosti po tome što je organizovao prodaju svoje kolekcije dresova i akciju Sportski bazar prilikom koje je, uz učešće poznatih sportista i javnih ličnosti, skupljeno 300.000 evra za uspešno lečenje devojčice Nađe Novaković. Jovan je nakon ove prve akcije nastavio sa organizacijom humanitarnih akcija za pomoć ugroženoj deci.

Povezana vest:  Grand kafa Viber stikeri

Mladi heroji odabrani su na sednici žirija održanoj 10. decembra, a članove žirija činili su Nenad Borovčanin, Državni sekretar za omladinu, Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije, Snežana Lakićević, Menadžerka za saradnju sa Univerzitetima, Naftne Industrije Srbije, Irena Petrović, Zamenik Marketing direktora, Ringier Axel Springer Media AG i Ivan Petrović, Izvršni direktor Exit fondacije, dok je peti član žirija biran po oblastima respektivno, te su deo žirija bili i Miša Lukić, Predsednik UO Publicis Group, Tijana Pavkovljević Bugarski, Direktorka Galerije Matice srpske, dr Igor Stamenković, Univerzitet u Novom Sadu, Zoja Kukić, urednica portala startit.rs i menadžerka SEE ICT, Nemanja Milenković, projektni vođa kanidadture Novog Sada za omladinsku prestonicu Evrope 2018 i Kulturnu prestonicu Evrope 2021.

Dodela nagrada biće održana u januaru 2016. godine, kada će mladi heroji svečano primiti svoja priznanja.