FedEx boxes-stacked

EU dala „zeleno svetlo“ Fedeksu za preuzimanje TNT-a

Antimonopolski regulator Evropske unije dozvolio je danas američkoj kurirskoj kompaniji Fedeks (FedEx) da preuzme holandskog rivala TNT Ekspres (TNT Expreš) u sklopu ugovora vrednog 4,4 milijarde evra.
„Posle sveobuhvatne istrage pokrenute u julu 2015, Evropska komisija je zaključila da ova akvizicija neće poremetiti konkurenciju na tržištu. Dve kompanije nisu naročito bliski konkurenti i novoosnovani entitet će se i dalje suočavati sa dovoljnom konkurencijom na svim tržištima“, navodi se u saopštenju Evropske komisije.
Zvanični Brisel je prošle godine pokrenuo istagu, usled zabrinutosti da bi pomenuta akvizicija mogla dovesti do porasta cena za potrošače koji sve više kupuju putem interneta, prenosi agencija Frans pres..
Fedeks zapošljava preko 320.000 ljudi širom sveta, uz godišnji obrt od 47 milijardi dolara, dok je TNT Ekspres prošao kroz veliki proces restrukturiranja poslovanja nakon što je EU blokirala ponudu UPS-a za preuzimanje TNT-a, koji je nakon toga ukinuo 4.000 radnih mesta.

Povezana vest:  FAIRY PLATINUM OBOŽAVA NEMOGUĆE