dino_002U Svilajncu će se graditi muzej dinosaurusa

 

U Svilajncu bi na jesen trebalo da počne izgradnja naučno-obrazovnog prirodnjačkog centra, u kojem bi bili izloženi fosili dinosaurusa, najavili su danas predstavnici Opštine Svilajnac. Kako je rečeno na predstavljanju tog projekta, u centar, prvi te vrste u regionu, trebalo bi da košta tri do pet miliona evra. Na oko 3.000 kvadratnih metara će pored radionica i dela za naučna istraživanja biti i izložbeni deo u kojem će biti replike dinosaoursua, originalni fosili i prikaz životinjskog sveta praistorije.

Povezana vest:  U susret jubilarnom izboru za petu generaciju Coca-Cola talenata

Planirano je i da se u okviru centra izgradi i 3D bioskop za naučne i dokumentarne filmove, a novac od karata za izložbeni deo ulagaće se u naučno-istraživačke programe iz oblasti geologije, klimatoligije, ekologije i paleontologije, kazali su predstavnici lokalnih vlasti.

U Opštini koja je izradila projekat očekuju da centar godišnje poseti oko 120.000 ljudi, pošto se nalazi na Koridoru 10 i u turističkom regionu centralne Srbije, u kojem su i Resavska pećina i manastir Manasija. Predviđeno je da se kasnije izgradi i naučno-zabavni park na otvorenom u kojem bi se nalazile replike dinosaurusa u prirodnoj veličini i maketa vulkana, kazali su u Opštini Svilajnac i dodali da će centar biti namenjen edukaciji dece.

Povezana vest:  Prehrambena industrija Mađarske ima 25% nacionalnog BDP-a

Ministar nauke i tehnološkog razvoja Srbije Božidar Đelić je najavio da će Ministarstvo pomoći izgradnju centra i delom ga finansirati. On očekuje da bi projekat mogao da bude završen za dve godine i dodao da zbog njegove jedinstvenosti u regionu može da privuče i posetioce iz inostratnva. Đelić je naglasio da se Svilajnac prvi u Srbiji odazvao pozivu opštinama da prijave naučno-tehnološke projekte.

Povezana vest:  Jahorina centar skijaškog sveta! Tina Maze na Jahorini