Zacini u hrani

Začini u hrani pomažu u kontroli telesne težine

Ranija naučna istraživanja pokazala su kako konzumacija ljutih papričica može pomoći u prevenciji gojenja, ali je većini osoba njihov ukus prejak. Na osnovu sprovedenih istraživanja, naučnici kompanije Nestlé veruju da cimet može biti „blaža“ alternativa.
U istraživanju sprovedenom u saradnji sa kolegama sa Univerziteta u Tokiju, naučnici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta (cinamaldehid) i ekstrakt ljute papričice (kapsaicin) utiču na povećanje potrošnje energije i nivo oksidacije masti kod petnaest zdravih muškaraca.
Poznato je da je gojaznost rezultat neravnoteže koja postoji između energetskog unosa i potrošnje energije, pa tako veća potrošnja energije do koje se dolazi vežbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete, pomažu u sprečavanju gojenja. Metaboličkim procesom oksidacije masti, telo pretvara mast u energiju.
Naučnici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca koji su učestvovali u istraživanju, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt ljute papričice značajno podižu nivo oksidacije masnoća u organizmu.
Međutim, da bi bio delotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom. Zato naučnici veruju da bi cimet bio bolji dodatak hrani koji bi mogao da utiče na prevenciju gojenja.
Rezultati istraživanja dostupni su na linku: http://www.nature.com/articles/srep20795

Povezana vest:  Svaki građani Srbije 5 puta ušao u Zaru za četiri godine