Odredbe protiv damping plata i socijalnog dampinga u Austriji se pooštravaju. Odgovarajuću odluku doneo je 19. maja 2016. austrijski Nacionalni svet usvajajući novi zakon o suzbijanju damping plata i socijalnog dampinga a koji će stupiti na snagu početkom 2017. godine.

„Novi zakon garantuje jednake šanse za sve na domaćem tržištu rada. Ista plata za isti rad, na istom mestu i istovremeno strožije kontrole i bolje sprovođenje zakona“, kaže austrijski ministar za socijalna pitanja Alojz Šteger.

Povezana vest:  FLYDUBAI ŠIRI MREŽU NA BEOGRAD

Jedna od glavnih tačaka zakona je da ubuduće u oblasti građevinarstva poslodavac zaposlenima poslatim u inostranstvo ili zaposlenima koji su privremeno pozajmljeni drugoj firmi garantuje pravo na zaradu. Takođe zakon predviđa obavezu stranih firmi da svojim zaposlenim koji su poslati u Austriju isplate zarade koje su utvrđene po austrijskom kolektivnom ugovoru, kao i da im obezbede godišnji odmor i vreme odmora posle radnog dana prema tom ugovoru. Takođe je predviđeno da se implementira elektronski kooperativni sistem u cilju bliže saradnje sa ostalim zemljama Evropske unije.

Povezana vest:  7 odsto više turista u Beču u februaru

„Meni je važno da bečku privredu zaštitimo od preduzeća koja neplaćajući doprinose žele da steknu prednost na tržištu. Važno je kako da imamo dobre instrumente za efikasno delovanje tako i da sve državne i gradske institucije i socijalni partneri deluju zajedničkim snagama“, kaže vicegradonačelnica Beča Renate Brauner.

„Uspostavljanje jednakih okvirnih uslova je za privredu i industriju prioritet. Kontrola sprovođenja zakonskih odredbi će ubuduće imati težište na preduzećima koja svoje usluge pružaju iz inostranstva“, objasnio je direktor Udruženja industrijalaca Johanes Herhan.

Povezana vest:  Novi vizuelni identitet i korak napred u poslovanju modernizovane farmaceutske kompanije Galenika

Kontrole sprovedene u Austriji tokom 2015. godine su pokazale da kod skoro 27 odsto inostranih ponuđača postoji sumnja da su isplaćivali plate ispod austrijskog minimuma.

PHOTO: EurocommPR/ Mario Lang