Bečka turistička branša u prvoj polovini 2016. godine ponovo beleži rekordan broj noćenja. Najveći porast broja gostiju bio je iz Velike Britanije. Međutim zbog Bregzita se u narednom periodu očekuje neizvestan razvoj događaja.

Britanci su tokom prve polovine 2016. godine u Beču ostvarili ukupno 295.000 noćenja, skoro četvrtinu više nego prethodne godine. Direktor Bečkog turizma, Norbert Ketner, objašnjava taj podatak sa sedam novih avio-linija ka Beču. Ipak izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi da ima posledica. Svetska asocijacija avio prevoznika (IATA) procenjuje da bi broj britanskih avio-putnika do 2020. godine mogao da bude za 3 do 5 odsto manji.

Ukupan broj noćenja u austrijskoj prestonici se u prvoj polovini 2016. godine povećao na 6,6 miliona – to znači plus od 4,9 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2015. godine.

Povezana vest:  Kraljica Elizabeta II danas slavi 90. rođendan paradom boja

Noćenja ruskih turista smanjila su se za 28 odsto. Takođe je zabeležen pad broja noćenja turista iz Italije. Zabeležen je dvocifren rast noćenja gostiju iz Austrije i Španije a jednocifren iz Nemačke, SAD, Švajcarske, Francuske i Kine. Najviše turista u Beču je i dalje iz Nemačke.

Posebno veliki porast broja noćenja zabeležen je u smeštajnim kapacitetima sa pet zvezdica.

Povezana vest:  U petak počinje Dečiji sajam!

 

PHOTO: WienTourismus/Christian Stemper